Ціни на продукти в Україні - офіційні дані за останній місяць

Державна служба статистики оприлюднила дані про середні споживчі ціни на товари і послуги в Україні в липні 2022 року. Подорожчали овочі, яйця і гречка.

За даними статистичного відомства, порівняно з червнем 2022 року картопля подорожчала на 54,7% до 18,9 гривень за кілограм, морква - на 15,5% до 32,0 гривень за кілограм, цибуля - на 11,3% до 28,6 гривень за кілограм. У той же час капуста подешевшала на 38,7% до 34,2 гривень за кілограм.

Крім того, гречка подорожчала 14,8% до 93,2 гривень кілограм, яйця подорожчали на 8,7% до 24,7 гривень за десяток.

Алкоголь і сигарети за даними Держстату преміум-класу подорожчали на 1,5% до 76,3 гривень за пачку, горілка - на 0,9% до 118,4 гривень за пляшку 0,5 літра,вина столові українських марок-на 1,9% до 89,1 гривень за пляшку 0,7 літра,пиво - на 1,3% до 26,6 гривень за пляшку 0,5 літра.

Якщо порівнювати в аналогічним періодом минулих років, за даними Держстату, за 2021 рік найбільше подорожчали овочі, соняшникова олія і цукор. За 2020 рік найбільше подорожчав цукор - на 46,2%, гречана крупа - на 34,8%, яйця - на 30,4%, соняшникова олія - на 22,2%.

За словами директора Інституту соціально-економічної трансформації Іллі Несходовського, через окупацію росією південних регіонів України, однозначно буде подальше подальше здорожчання овочів.

Дорожчатиме гречка, навіть попри сьогоднішню ціну (близько 80 грн/кг). Подорожчає рис та деякі інші крупи, бо вони поставляються зараз не через українські порти. Якщо на європейському ринку не знайдуть заміну російській нафті - котирування зростуть, а відтак - і ціни на бензин і дизельне паливо. В Україні ж додався ще і внутрішній фактор зростання цін на пальне через війну: Росія намагається максимальної нашкодити паливній інфраструктурі. Тому, його вартість зросте на 20% від нинішньої. На тлі цього дорожчатимуть і транспортні послуги
- зауважує Несходовський

Проте, подорожчає і багато інших послуг, переконаний експерт.
Вони швидше за все покажуть зростання від 30%, а по деяких з них - до 80%
- вважає Несходовський.

Нагадаємо, за прогнозами економістів, Україну до кінця 2022 року може очікувати двозначна інфляція. Найбільша проблема для української економіки - заблоковані порти.


Читайте також: Провів на Київщину 128 одиниць техніки окупантів -СБУ затримала зрадника

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе