Попри війну та ракетні обстріли, підприємства Київщини продовжують нарощувати виробництво

Попри перебої з електро-, водо- та теплопостачанням через масовані ракетні обстріли, підприємства Київської області продовжують нарощувати виробництво.

Такі висновки звіту за результатами шостого опитування керівників підприємств Київської області, що проводить Департамент економіки Київської ОВА спільно з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій щомісячно.

Зокрема, як показали результати опитування, виробничі показники та очікування підприємців Київської області є значно кращими, ніж загалом по Україні. Частка підприємців, які повідомили про збільшення обсягів виробництва в Київській області, зросла удвічі – із 14% до 30,4%. Водночас по Україні цей відсоток зменшився з 26,8% до 17,3%.

Частка опитаних представників бізнесу області, які очікують збільшення виробництва, зросла з 27,9% до 81,8%. По Україні цей відсоток зменшився із 40% до 29,1%.

У Київській області, на відміну від загальноукраїнських показників, очікується прискорення темпів скорочення зайнятості. Індекс очікуваних змін кількості працівників істотно збільшився для Київської області – з 0,05 до 0,17, тоді як у загальноукраїнському вимірі показник зменшився з 0,03 до -0,02.

Тенденції щодо пошуку кваліфікованих працівників у Київській області є значно кращими в порівнянні із загальноукраїнськими показниками. Цей індекс для Київської області зменшився з -0,12 до -0,26, тоді як загальноукраїнський показник збільшився з 0,09 до 0,17.

Рівень завантаження виробничих потужностей, порівняно з довоєнним періодом, відповідає ситуації в країні загалом. Зокрема, 47% підприємств регіону працюють на майже повну, повну або навіть вищу за повну потужність порівняно з довоєнним періодом. Цей показник складає 44% на рівні всієї країни.

Водночас невизначеність у піврічній перспективі зросла як для підприємств області, так і в загальноукраїнському вимірі. Серед підприємств області, як і загалом по Україні, спостерігається збільшення цього показника. Частка тих, хто не зміг дати прогноз на наступні пів року, збільшилась із 34,4% до 45,9% в цілому по Україні. У той час для Київської області цей показник збільшився втричі – з 14% до 47,8%.

Крім того, підприємства Київської області суттєво краще, ніж загалом в усіх областях, оцінюють державну політику з підтримки бізнесу. Майже 40% опитаних керівників підприємств Київської області оцінили державну політику з підтримки бізнесу позитивно. Це більше, ніж у середньому у вибірці.

Основними проблемами для бізнесу Київщини в жовтні стали:
безпека праці – 70%;
перебої з електро-, водо- та теплопостачанням – 65%;
зростання цін на сировину та матеріали – 61%.

Читайте також: Києво-Печерська лавра стала монастирем у складі ПЦУ 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе