У Нацбанку зробили заяву щодо подорожчання продуктів

В Україні через воєнні дії та відключення електроенергії подорожчання продуктів буде неминучим. Особливо впливає на ціни другий чинник. Адже через нестачу електроенергії витрати на виробництво та зберігання продуктів значно зростають. 

Про це йдеться в інформації Нацбанку України, яка містить аналіз поточної економічної ситуації в нашій країні.

В аналізі, зробленому фахівцями НБУ, йдеться про те, що війна в Україні є основною причиною інфляції. Зокрема зростання цін провокують такі фактори:
- військові дії в Україні;
- окупація окремих регіонів країни;
- перебої з електрикою.

"Посилення російських терактів проти критичної інфраструктури України, зокрема об'єктів енергетики, ускладнює економічну активність у різних секторах - від металургії до харчової промисловості, тваринництва та сфери послуг", - йдеться в аналітиці НБУ.

В умовах постійних і найчастіше хаотичних відключень електроенергії підприємствам доводиться самим забезпечувати себе електрикою. Адже багато виробничих циклів функціонують лише за рахунок безперервного постачання електроенергії. Тому підприємствам, аби продовжувати роботу, доводиться мати власні джерела генерації, а також паливо, на яких вони працюють.

Через підвищення витрат на виробництво вони змушені скорочувати виробничі програми. У сукупності підвищення собівартості виробництва та скорочення обсягів випуску товарів призводить до їхнього дефіциту, і, природно, до їхнього подорожчання.

"Зростання попиту населення на паливо в умовах регулярних відключень створює додатковий тиск на вартість енергоносіїв. Усі ці фактори спричиняють подорожчання широкого спектру товарів і послуг, а за окремими позиціями - суттєве зростання цін", - зазначають аналітики Нацбанку.

Читайте також: В Україні через проблеми з електропостачанням очікується зростання цін на продукти 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе