Через напад росії , фактично кожна дитина в Україні не має постійного доступу до охорони здоров'я,освіти, електрики, опалення та води - ЮНІСЕФ

Майже сім мільйонів дітей, а це - фактично кожна дитина в Україні, не мають постійного доступу до електрики, опалення та води через триваючі російські напади на критично важливу українську енергетичну інфраструктуру. Про це йдеться у заяві ЮНІСЕФ.

Окрім того, Міжнародна організація повідомляє про позбавлення українських дітей в доступі до освіти, оскільки їхні школи пошкоджено або зруйновано, а брак електрики унеможливлює освіту через Інтернет. Дитячий фонд ООН зазначає, що в той час, як температура взимку може опускатися нижче -20°C, українські діти також позбавлені доступу до послуг охорони здоров’я, а «несправність систем водопостачання підвищує і без того надзвичайно високі ризики пневмонії, сезонного грипу, захворювань, що передаються через воду, та COVID-19». Багато дітей позбавлені зв’язку з друзями і родиною, через що страждає їхнє психічне здоров’я, наголошено в заяві. За припущеннями, 1,5 мільйона дітей ризикують отримати депресію, тривогу, посттравматичні стресові та інші психічні розлади.

ЮНІСЕФ вимагає від росії дотримуватися правил війни, в яких діти та цивільна інфраструктура мають бути захищені. «Правила ведення війни чіткі — діти та основна цивільна інфраструктура, на яку вони покладаються, щоб вижити, мають бути захищені», — сказала виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

Вона додала, що також важливо, щоб ЮНІСЕФ та інші гуманітарні організації мали «швидкий і безперешкодний доступ до дітей і сімей, які потребують гуманітарної допомоги, незалежно від того, де вони перебувають».
Щоб задовольнити негайні та довгострокові потреби людей, які потерпають від війни в Україні, ЮНІСЕФ, за словами організації, потребує 1,1 мільярда доларів США. Гострою є ситуація для 6,5 мільйона людей, у тому числі 1,2 мільйона дітей, які є внутрішніми переселенцями в Україні. А критичною — на визволених територіях. 

Тим часом Міжнародна організація з міграції (МОМ) заявила, що збирається збільшити обсяги гуманітарної допомоги в Україні, оскільки, згідно з новим опитуванням, незважаючи на обстріл цивільної інфраструктури, більшість людей планують залишитися цієї зими в своїй країні.

Незважаючи на атаки на системи електропостачання та перебої з опаленням за температури до мінус 10 градусів за Цельсієм, лише сім відсотків респондентів по всій Україні розглядають можливість залишити своє місце проживання. Навіть у разі тривалого відключення всіх основних комунальних послуг двоє з трьох респондентів заявили, що залишаться вдома, повідомляє прес-служба ООН.

Водночас ресурсів для виживання стає дедалі менше, оскільки 43 відсотки всіх домогосподарств в Україні повністю витратили свої заощадження. Щоб скоротити витрати,
63 відсотки респондентів повідомили, що обмежують споживання газу, електроенергії та твердого палива.

«Майже 18 мільйонів осіб — 40 відсотків населення України — потребують термінової гуманітарної допомоги, — сказав голова місії МОМ в Україні Ан Нгуєн. — Ми повинні підтримати їх у зимовий період, особливо тих, хто не має доступу до житла чи тепла. МОМ закликає партнерів активізувати зусилля, оскільки потреби населення зростають з кожним днем»

Читайте також: Чи буде новий наступ росії - Резніков зробив важливу заяву 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе