Радянські крилаті ракети Х-22 - чому Україна не може їх збити

Під час російсько-української війни в 2022 році крилата ракета Х-22 стала знаряддям численних злочинів, скоєних російськими загарбниками, зокрема: ракетний удар по торговельному центру Riviera, по торговельному центру в Кременчуці, по житловому будинку в Сергіївці, ракетний удар по житловому будинку у м.Дніпро. 

14 січня 2023 року із п’яти дальніх бомбардувальників Ту-22м3 ВКС РФ по території України було випущено п’ять крилатих ракет Х-22. Пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря.

Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв. 14 січня 2023 року, влучила в багатоповерхівку у м. Дніпро (по вул. Набережна Перемоги).

Радіолокаційними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту. Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 – немає.

У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони.

Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км.

При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів.

Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі.

Вперше російські війська в ніч на 9 травня 2022 року застосували для ударів по Україні радянські крилаті ракети повітряного базування Х-22, які застосовуються зі стратегічних бомбардувальників типу Ту-22М3.

Про це повідомило Defense Express із посиланням на свої джерела.

Відомо, що російські війська застосували до шести ракет Х-22 на об'єктах у містах Донецької області.

Радянські крилаті ракети Х-22 вироблялися ще у 1960-1970-х роках, і через свою моральну застарілість стали складними та небезпечними в експлуатації. Тому й на початок війни, за відкритими джерелами, вони лежали в росіян на складах зберігання.

Наголошується, що якщо окупанти почали використовувати такі застарілі ракети, значить у них дійсно вичерпуються запаси ракет комплексів «Іскандер» і «Калібр», і відновити їх запаси через санкції Заходу самим росіянам здається неможливим.

Читайте також : З самого ранку рф атакує ракетами столицю 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе