Вперше у світі в Києві відкривається музична кафедра ЮНЕСКО

Сьогодні, 9 березня відбулось урочисте відкриття першої у світі музичної кафедри ЮНЕСКО «Музика, освіта, наука – заради миру» в Національній музичній академії України. 

Так, на Майдані Незалежності прозвучали гімн України та гімн Європи (фрагмент «Оди до радості» Людвіга ван Бетховена). А також низка відомих українських музичних творів: фрагмент балету «Лілея» українського композитора Костянтина Данькевича за однойменною баладою Тараса Шевченка; «Козачок» із першої опери на лібрето українською мовою «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського; українська народна пісня «Ніч яка місячна»; фрагмент увертюри до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка. Твори виконали музиканти симфонічного оркестру «Київ-Класик» під орудою Германа Макаренка.

Під звуки канонади між повітряними тривогами музиканти симфонічного оркестру «Київ-Класик» під орудою Германа Макаренка зіграли концерт на Майдані Незалежності на підтримку заклику народу та Президента України до світових лідерів щодо закриття неба.

Планується, що виступ музикантів на Майдані Незалежності 9 березня стане традицією.

Сьогодні ми святкуємо опір і силу музики, яка може зробити нас ближчими і надихнути на відновлення. Я вдячна за цю ініціативу «Музика, освіта, наука – заради миру» і оркестру «Київ-Класик» за дивовижні відчуття, які вони нам подарували
, – зазначила К’яра Децці Бардескі, представниця ЮНЕСКО в Україні.

Дата події вибрана не випадково. 9 березня – день народження Великого Кобзаря, символу української нації, Тараса Шевченка. Крім цього, саме цього дня, рік тому – 9 березня 2022 року відбулася мистецька акція «Вільне небо/Free Sky». Під звуки канонади між повітряними тривогами музиканти симфонічного оркестру «Київ-Класик» під орудою Германа Макаренка зіграли концерт на Майдані Незалежності на підтримку заклику народу та Президента України до світових лідерів щодо закриття неба.

Сьогодні під час концерту я відчував впевненість і радість від того, що за рік багато що змінилося, хоча, на жаль, не до кінця, і війна ще триває
, – сказав Герман Макаренко, артист ЮНЕСКО в ім’я миру, керівник музичної кафедри ЮНЕСКО «Музика, освіта, наука – заради миру» в Національній Музичній Академії України.

Завдяки Програмі UNITWIN/Кафедри ЮНЕСКО при вищих навчальних та наукових закладах України діють спеціалізовані кафедри, які сприяють розвитку міжнародної наукової співпраці. Програма допомагає покращити діяльність вищих навчальних закладів й мобілізувати університетський досвід і співпрацювати у рамках Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року.

Програма UNITWIN/Кафедри ЮНЕСКО започаткована у 1992 році та підтримує створення кафедр ЮНЕСКО і мереж UNITWIN у ключових пріоритетних галузях, що стосуються сфер компетенції Організації – освіта, природні та соціальні науки, культура і комунікації. Сьогодні у світі діє 851 кафедра ЮНЕСКО у понад 115 державах-членах.

У вишах та наукових закладах України створено і діють 10 кафедр ЮНЕСКО у галузях філософії людського спілкування, застосування інформаційних та комунікаційних технологій в освіті, превентивної освіти та соціальної політики, екології техногенних регіонів, кріобіології, прав людини і демократії.


 Читайте також : 9 березня - День народження Тараса Шевченка 




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе