19 квітня над Київщиною розірвався болід масою майже 300 кг

Міжнародна метеорна організація 24 квітня опублікувала звіт про падіння над Київщиною 19 квітня метеороїда діаметром півметра та масою 200-300 кг. 

Про це повідомили у звіті Міжнародної метеорної організації.

Частина боліда була зафіксована на великій відстані камерами Європейської болідної мережі (проєкт Астрономічного інституту Чеської академії наук, що діє в Словаччині у співпраці з Астрономічним інститутом Словацької академії наук) о 21:57 за київським часом, а все видовище тривало не більше 5 секунд. Також болід зафіксувала камера приватного проєкту AllSky7 в Угорщині, яка розташована в початковій школі Bаrdos Lajos у місті Фехердьярмат. Для дослідження також був залучене відео, отримане безпосередньо у Києві.

Світіння метеора почалося на висоті 98 кілометрів над Великою Димеркою, що за 10 кілометрів від міста Бровари Київської області.

Потім він пройшов безпосередньо над Києвом на висоті близько 80 кілометрів і продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 кілометрів за секунду.

Великий спалах стався на висоті 38 кілометрів. На цій висоті метеороїд з початковою масою 200-300 кілограмів розпався на безліч уламків і пил.

Уповільнення боліда після спалаху свідчить про те, що найбільші фрагменти, які утворилися, мали масу менше 1 кілограма.

Ще один яскравий спалах стався на висоті 32,5 кілометра, а інші менші спалахи відбулися на висотах 31, 30 і 29,5 кілометра.

Судячи з усього, лише дрібні їх фрагменти могли досягти землі. Залежно від їхніх розмірів і фактичних висотних вітрів, вони можуть знаходитися десь між містами Попільня, Романівка, Строків і Паволоч у Житомирській області.

Дослідники припускають, що два роки тому цей об'єкт вже наближався до Землі.

Читайте також : Названо ймовірну причину спалахів над Києвом 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе