Сьогодні відзначають Всесвітній день донора крові

14 червня – Всесвітній день донора крові. Цей міжнародний день заснований у травні 2005 року, в ході 58-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.

Ініціаторами запровадити 14 червня Всесвітній день донора крові виступили чотири міжнародні організації, які закликають до добровільної і безкоштовної здачі крові – ВООЗ, Міжнародна федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародна Федерація Організацій Донорів Крові і Міжнародне товариство з переливання крові, пише «Український інтерес».

Зазначимо, що 14 червня 1868 року також народився австрійський лікар, імунолог, Карл Ландштейнер, який відкрив групи крові людини. За це відкриття вчений отримав Нобелівську премію у 1930 році.

Відомо, що перше успішне переливання крові було проведено у 1881 році англійським акушером-гінекологом Джеймсом Бланделлом. Це врятувало життя жінки, у якої виникла післяпологова кровотеча.

Сьогодні в світі завдяки донорам щорічно збирається понад 100 мільйонів одиниць крові та її компонентів. Для довідки: одиниця крові – це 450-500 мл.

Хто може бути донором?

Донором може бути будь-яка людина, яка є дієздатним громадянином України та досягла повноліття. Попередньо треба пройти медичне обстеження, щоб переконатись у відсутності протипоказань. Важливо пам’ятати, що взяття крові не має нашкодити донору, тому встановлені також межі допустимої ваги людини.

День донора крові. Дієта для донорів

Якщо ви вирішили стати донором, необхідно декілька днів дотримуватися спеціальної дієти. Зокрема, упродовж 48 годин не можна вживати копчену, гостру та смажену їжу, ковбаси, буряк та соління. Також треба відмовитися від яєць та молочних продуктів: йогуртів, сиру, вершків та масла. Вживання навіть невеликої кількості жирів та тваринних білків може вплинути на склад та якість крові.

Перед донацією не можна вживати горіхи, фініки, чорницю та банани. Чіпси, соуси, фастфуд та снеки також треба виключити з раціону принаймні на дві доби. Алкоголь, енергетики та куріння – табу. Натомість, медики дозволяють їсти рибу та відварене м’ясо нежирних сортів.

У день здачі крові необхідно поснідати – за пару годин до здачі крові. Сніданок має бути легким та корисним. Лікарі радять варені крупи або макарони без масла. Галетне печиво, сушки та хліб можна вживати як перекус. Безпосередньо перед процедурою треба випити води, солодкого чаю або компоту із сухофруктів. Це допоможе організму впоратися зі зміною артеріального тиску під час донації.

Читайте також : Виконком Білоцерківської міськради ухвалив низку важливих рішень 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе