Сьогодні в Україні відзначається День Повітряних сил ЗСУ

У першу неділю серпня в Україні відзначають день Повітряних Сил Збройних Сил України.  

Свято відзначається згідно з Указом Президента України від 27 червня 2007 року у першу неділю серпня.

Історія світової авіації тісно пов’язана з українською землею. Тут творили конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько. Українцями були літакобудівники Ігор Сікорський та Дмитро Григорович. Безстрашні українські льотчики-аси Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський першими навчилися виводити літаки з вільного падіння штопором. Пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою.

Зараз Повітряні Сили Збройних Сил України включають до свого складу не тільки повітряні, а й протиповітряні компоненти, серед яких знаходяться зенітно-ракетні комплекси та радіотехнічні війська, а також ряд спеціальних військ.

Командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук привітав зі святом усіх, хто захищає небо України від ворога.

Відповідне привітання Повітряні сили ЗСУ оприлюднили у Facebook . 

«Сьогодні День Повітряних сил і я хочу подякувати усім вам! Усім, хто захищає небо від російського вторгнення! Позаду мене знищений вертоліт «ВКС расіі», і те, що залишається від крилатих ракет, якими вони тероризують мирне населення!  Позаду мене – свідчення того, що Повітряні сили надійно тримають небо!», - зазначив Олещук.

За його словами, це стало можливим, зокрема, завдяки потужній підтримці наших західних партнерів. Та головне – наші люди, наголосив генерал-лейтенант.

Він висловив вдячність усім воїнам Повітряних сил за витримку і героїзм, проявлені у перші години повномасштабного вторгнення РФ: «Тоді ми пообіцяли не віддати ворогу контроль над небом! І ми дотримали свого слова!».

Захисники українського неба знищили більш як 3500 повітряних цілей ворога – 350 літаків та вертольотів, 1200 крилатих і 24 – балістичні ракети понад 2000 безпілотників та 13 «Кинджалів», про які росіяни вихвалялися, що вони «не імєют аналогов».

Поки що ворог має серйозну перевагу в повітрі на окупованих територіях, визнав Олещук. Але й за таких нерівних умов, наші героїчні льотчики здійснили понад 14 тисяч бойових вильотів, знищуючи окупанта як у небі, так і на землі.

«Дякую кожному пілоту, який сьогодні б’є ворога ще на радянському літаку, але, сподіваюсь, скоро пересяде на F-16; кожному зенітнику, який воює, чи то на «Петріоті», чи то на старій «трьохсотці»; кожному інженеру, медику, зв’язківцю, розвіднику, курсанту та солдату», - сказав командувач ПС ЗСУ.

Він додав, що за півтора року війни понад 3200 військовослужбовців Повітряних сил відзначені державними нагородами, 40 із них стали Героями України.

«Війна показала, хто чого вартий. Наші люди здатні на неймовірні вчинки, прояви мужності, гуманності, героїзму та самопожертви… Сьогодні – День Повітряних Сил! І ми не святкуємо… ми крок за кроком наближаємо нашу перемогу!», - підсумував Олещук.

Читайте також : У ДТП на Білоцерківщині постраждало двоє дітей 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе