У Білоцерківському краєзнавчому музеї відкрили унікальну виставку ікон на рибах (Відео)

У Білій Церкві відкрилась виставка ікон на рибах «Іхтіс. Чумацька ікона на рибі».

Писати ікони на рибі було давньою чумацькою традицією. Науковці припускають, що такі картини були оберегами. На початку 20 ст були відомі 6 таких ікон: 5 написані на камбалах та одна на голові сома. До наших часів збереглися лише три. 
 
Автор  робіт – талановита херсонська художниця Оксана Василівна Оснач, членкиня Національної спілки художників України, учасниця близько 40 всеукраїнських і 4 міжнародних художніх виставок. 
 
Чумацькі ікони на рибі маловідомі та малодослідженні через дуже незначну кількість збережених ікон та обмаль інформації про їх побутування серед чумаків. На виставці представлено шість ікон на рибі які надійшли до музеїв у ХХ ст. але були створені у ХІХ ст. також проаналізовано побут і звичаї чумаків саме у ХІХ ст.

У книгах надходжень Білоцерківського окружного музею у 1925 р. зафіксовано запис про дві чумацькі ікони на камбалі які надійшли до музею але не збереглись до нашого часу: це ікона з церкви с. Синява та села Пруси (тепер с. Бушеве Рокитнянської селищної громади Київської обл.) від селянина Грабовського Антона Осиповича.

Виставка є свідченням унікальності та розмаїтості української культури, відродженням давньої чумацької традиції.

Виставка триватиме до 15 жовтня. 
Вхід вільний.




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе