Фашизм через 84 роки - на початку вересня розпочалася та закінчилася Друга світова війна

84 роки тому, почалася Друга світова – 1 вересня 1939-го з нападу Німеччини на Польщу, до якого згодом долучилася червона армія.

росія старанно замовчує два роки, коли СРСР ділив Європу разом з Гітлером, поки останній не напав на країну совєтів 22 червня 1941-го.
Вторгнення до Польщі: спільна справа Гітлера та Сталіна

1 вересня 1939-го розпочалося вторгнення Німеччини до Польщі. Нацисти відразу розпочали масові вбивства польського та єврейського населення, а СРСР надавав технічну допомогу німецьким військово-повітряним силам.

Першим без попередження о 4-37 ранку 1 вересня 1939 року з повітря було атаковане місто Велунь під Лодзем, через десять хвилин лінкор «Шлезвіг-Гольштейн» відкрив вогонь по польському військово-транзитному складу на півострові Вестерплатте в гавані Данцига, о 5-00 кордон перейшли 4-а танкова дивізія генерала Ганса Рейнгардта у Сілезії і три дивізії словацької армії «Бернолак» під командуванням генерала Фердинанда Чатлоша на Лемківщині.

2 вересня Вермахт прорвав польську оборону в Померанії і Куявії, й наступного дня взяв під контроль усе балтійське узбережжя від Штетина у Помор'ї до Кьонінсберга у Східній Пруссії.

Об 11-й ранку 3 вересня 1939 року закінчився термін британської ультиматумативної вимоги до Німеччини протягом доби повідомити про готовність вивести війська з Польщі, і через 15 хвилин прем'єр-міністр Невілл Чемберлен по національному радіо оголосив їй війну. Через кілька годин Великобританію підтримали парламенти Індії, Астралії і Нової Зеландії.

О 15-00 війну Німеччині оголосила й Франція.

4 вересня війну Німеччині оголосив Ньюфаундленд, 6 вересня — Південно-Африканський Союз, 10 вересня — Канада.

Польський похід Вермахту, який мав закінчитись за два тижні, загрожував перетворитись на війну світового масштабу.

Однак ні Британія, ні Франція до рішучих військових заходів проти Німеччини виявились не готові — попри півроку численних нарад об'єднаного комітету штабів, узгодженого плану спільних дій так і не було напрацьовано. Після невдалого авіанальоту 4 вересня на Кіль у відповідь на (помилково) торпедований німецькою субмариною у водах Атлантики два дні перед тим британський пасажирський лайнер «Атенія» королівські ВПС обмежились лише патрулюванням повітряного кордону.

Франція, яка через день після оголошення війни ратифікувала угоду з Польщею про воєнне співробітництво, 7 вересня вузьким фронтом розпочала наступ у Саарі в долині Рейну, однак, маючи удвічі більше військ, ніж Німеччина, просунулась лише на 32 км і зупинилась, вирішивши за краще не «ризикувати дорогоцінними дивізіями при необачному наступі», а дочекатись завершення мобілізації і прибуття на континент британських експедиційних військ.

Німеччина події теж не форсувала: «Німецький сухопутний кордон на заході не має бути порушено жодним чином без мого особливого дозволу. Те ж стосується всіх військово-морських операцій, а також інших дій на морі, які можуть розцінюватися як воєнні операції», — ще напередодні Польського походу розпорядився Гітлер.

Почалось те, що вже у перші дні британська преса, а за нею — світова, назвали Дивною війною.

Тим часом, 6 вересня німецькі війська взяли Краків, 8 вересня — підійшли до околиць Варшави, з якої вже кілька днів як евакуювались президент Ігнацій Мосцицький, уряд і верховний головнокомандувач Едвард Ридз-Смігли. 12 вересня підрозділи Вермахту вийшли до середньої течії Вісли, перетнули лінію Західний Буг — Нарев, охопивши польську столицю зі сходу, і, форсувавши Сян, 14 вересня зайняли Брест й наступного дня — Білосток.

16 вересня, коли Вермахт замикав кільце оточення навколо Варшави, французи саме завершували виведення військ із Саара, — англо-французька Вища військова рада вирішила за краще принаймні на тиждень відкласти атаку німецьких позицій вздовж лінії Зігфрида.

17 вересня 1939 року, порушивши Договір про ненапад між Варшавою та Москвою від 1932 року, Сталін окупував східну частину Польщі, як це передбачав таємний протокол до пакту Молотова-Ріббентропа. Зранку 17 вересня шість радянських армій, чисельністю 620 тисяч чоловік, перейшли східний польський кордон «на усій ділянці від Полоцька до Кам'янця-Подільського». До кінця дня вони зайняли Новогрудок, Барановичі, Рівне, Чортків, Тернопіль і Коломию, заглибившись в середньому на 70-100 км. Польські аеродроми і залізничні станції виявились практично порожніми — майже всі сили Польща кинула на свій Західний фронт.

Увечері того ж дня, закликавши співгромадян по радіо «зберігати твердість духу і мужність у боротьбі з бездушними варварами», з Косова (нині Івано-Франківська область України) через Кути «на територію одного з наших союзників» разом з урядом евакуювався президент Мосцицький, а у ніч проти 18 вересня, попередньо віддавши наказ військам «здійснити відхід в Румунію і Угорщину найкоротшими шляхами» і чинити опір радянським військам лише в разі спроби роззброєння частин, — верховний головнокомандувач Ридз-Смігли.

21 вересня радянські війська вийшли на румунсько-угорське покордоння. Німецькі частини на цей час просунулись настільки далеко на схід, що на рівні військового і політичного керівництво двох країн довелось узгоджувати лінію розмежування і Вермахту відводити війська, щоб наступного дня Червона армія могла зайняти Білосток, Брест, Борислав; дізнавшись про відхід німців, Червоній армії здався львівський гарнізон.

28 вересня 1939 року капітулювала Варшава, де за 20 днів німецької облоги загинуло 18 тисяч цивільних і полягло, було поранено чи потрапило в полон 120 тисяч польських військових. Загальні польські втрати у війні на два фронти склали 200 тисяч вбитими і пораненим й 694 тисячі полоненими, німецькі — 54,5 тисячі вбитими, пораненим і пропалими без вісті, радянські — до 3 тисяч.

Того ж дня у Москві Йоахім Ріббентроп і В'ячеслав Молотов скріпили підписами «Договір про дружбу і кордон», який викреслив Польщу з карти Європи.

Коли 5 жовтня 1939 року у Варшаві Адольф Гітлер приймав військовий парад, головнокомандувач сухопутних військ Вальтер фон Браухіч уже втілював нове завдання фюрера: «Поставити Англію на коліна, розгромити Францію». Початок реалізації плану «Ґельб» постійно переносився, англо-британські союзники, маючи на Західному фронті ледь не вчетверо більше живої сили, до рішучих дій теж не вдавались.

«Дивна війна» закінчилась у квітні 1940 року, коли Німеччина окупувала Данію і Новегію, й 10 травня авіанальотом на Бельгію і ударом сухопутних військ по Голландії та Люксембургу почала завоювання Франції. Рівно через рік після її капітуляції Німеччина завдала удару по СРСР. У Другу світову війну вступили Італія, Румунія, Угорщина, через піроку — Сполучені Штати, атаковані німецьким союзником Японією.

Закінчилася Друга світова війна 2 вересня 1945 року. 

Читайте також : У Зеленського пов'язали проведення виборів в Україні з кількістю Patriot 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе