Що буде, якщо не платити комунальні послуги в Україні?

Комунальні послуги — запорука комфортного життя у великому місті та зовсім маленькому селищі. Постачальники електроенергії, води, газу потребують вчасної оплати для якісного надання ресурсу. На час війни уряд спростив деякі санкції, проте накопичувати борги не варто.
 
Коли й де платити за комунальні послуги?

У кінці кожного поточного місяця споживачі мають надавати показники лічильників. На початку наступного місяця підприємства консолідують інформацію та роблять нарахування. Дані на електронних сервісах платежів оновлюються 10-15 числа. Можна не чекати паперових квитанцій, а одразу оплачувати. 

Розраховуватися за попередній місяць необхідно до 20-го числа. Зробити це зручно в інтернеті, наприклад, на сайті iPay.ua. Вам знадобиться тільки номер особового рахунку та гривнева картка Visa, MasterCard, Простір, яку випущено українським банком. 

Для оплати:

1. Перейдіть в Каталог комунальних послуг https://www.ipay.ua/ua/bills/utilities.
2. Встановіть фільтр на своє місто або область та оберіть потрібного постачальника. 
3. На сторінці компанії введіть ідентифікатор. Найчастіше це особовий рахунок, номер мобільного, адреса тощо.
4. Надайте додаткові відомості (показники лічильників) та впишіть суму. Часто поточна інформація зображується автоматично. Платнику слід тільки перевірити.
5. Введіть дані картки або використайте електронний гаманець.
6. Підтвердьте та завантажте чек. 

Схожим чином оплатити можна на сайті банків, постачальників послуг або прийти з платіжками в касу.

Яка відповідальність передбачена за несплату щомісячних платежів?

Якщо не погасити квитанції до 20 числа, законом передбачено нарахування пені. Однак на час воєнного стану ця та деякі інші норма скасовані. Також заборонено:

- Припиняти надання води, газу, світла, опалення.
- Примусово виселяти з квартири чи будинку. 

Вчасно оплачувати все одно потрібно. Сума боргу зростатиме з кожним місяцем. За регулярне ігнорування платіжок та велику заборгованість постачальник має право подати до суду. Після судової ухвали сума боргу зростає — до неї додають витрати на позов. 
У крайньому разі це може призвести до арешту рахунків та навіть житла, примусового стягнення, відчуження майна тощо. Тому краще не чекати закінчення воєнного стану, а розраховуватися з комунальниками вчасно. 

Хто може не оплачувати комунальні послуги під час війни?

Є декілька категорій громадян, окрім постійних пільговиків, які можуть не платити:

- Українці, які не користувалися своїм житлом більше, ніж місяць. Норма стосується лише деяких послуг. 
- Власники зруйнованих квартир чи будинків. Обстежувати зруйноване житло мають очільники громад. Вони передають дані до комунальних підприємств. 

Якщо ваше житло знаходиться у зоні бойових дій або на окупованій території, краще зафіксувати свою тривалу відсутність. Довідки ВПО, про проходження військової служби та інші подібні документи стануть у пригоді для перерахунку в майбутньому. 

 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе