«Українська команда» вимагає від уряду скасувати постанову №953, яка ставить під загрозу весь волонтерський рух

20 кіл пекла… Саме так охрестили волонтери постанову Кабінету Міністрів України №953, яка складається із 20 пунктів. 

Різкість висловлювань не дивує – саме цей документ може стати причиною того, що робота волонтерів, які надають гуманітарну допомогу ЗСУ та постраждалим під час війни українцям, може бути повністю паралізована. Виною всьому – новий порядок пропуску й обліку гуманітарної допомоги.

Проаналізувавши сумнозвісні 20 пунктів, можна констатувати: цього разу чиновники змогли себе «перевершити». Фактично уряд ставить волонтерів у такі умови, коли виконувати свою роботу практично неможливо. Чому?

По-перше, з 1 грудня, щоб отримати дозвіл на ввезення гуманітарної вантажу, потрібно буде надавати його точний перелік і реєструвати в автоматизованій системі. Але ж гуманітарний вантаж часто формується з тисяч приватних пожертв, і детальний перелік, звісно, ніхто не складатиме. Тож тепер волонтерам доведеться просто відмовлятися від допомоги через цю формальну бюрократичну перепону.

По-друге, у новому порядку прописані мізерні терміни доставки та розподілу гуманітарних вантажів. Таке враження, що уряд просто «забув», що у країні йде війна, і в таких умовах просто неможливо дотриматися передбачених термінів.

По-третє, порядком передбачено, що кінцевий отримувач гумдопомоги зобов’язаний скласти електронний звіт. Тепер уявіть собі, як бійці на передовій, під ворожими обстрілами чи мешканці прифронтових міст, які вже забули, що таке інтернет, звітують перед урядом в електронному вигляді. Це вже навіть не смішно…

А окрім цих трьох є ще 17 пунктів, недотримання яких несе загрозу для волонтерської організації бути виключеною з отримувачів міжнародної гуманітарної допомоги.

Фактично з 1 грудня діяльність волонтерських організацій у забезпеченні гуманітарної допомоги буде поза законом, а у правоохоронних органів з’являться підстави порушувати щодо волонтерів карні справи.

Але чому так? Адже ми всі пам’ятаємо твердження багатьох відомих людей, що у перші дні війни ми змогли вистояти саме завдяки добровольцям і волонтерам! І дійсно, пригадайте, виникла потреба у дронах? Волонтери зібрали кошти, купили, привезли. Потрібно нагодувати та одягти переселенців чи мешканців прифронтових зон? Знову волонтери попереду! Не вистачає авто на фронті? Навіть цю проблему волонтерам вирішити під силу!

Тому виникає логічне запитання – для чого ламати те, що діє і має свої напрацювання?

Кому це вигідно? Уряд має розуміти, що новим порядком зупиняє допомогу нашим військовим і мільйонам простих українців, які її критично потребують.

Саме тому, «Українська команда» закликає уряд скасувати постанову №953 і новий порядок реєстрації гуманітарних вантажів.

Ми не заперечуємо, що потрібно покращувати облік гуманітарних вантажів, але влада має спершу запитати думку волонтерів, а не спускати чергове рішення згори.

Наша спільна мета – Перемога. Бюрократією Перемогу не здобудеш. Маємо спільно діяти заради спільної мети! 
 – наголосили у волонтерському штабі «Української команди».

Читайте також : Білоцерківців запрошують на безоплатне навчання з підготовки до нацспротиву 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе