Розмір пенсійного збору на першу реєстрацію автомобіля в Україні змінено

Розмір ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої державної реєстрації легкових авто змінено з 1 січня 2024р.

Це пов’язано з тим, що збільшився прожитковий мінімум. Саме від нього залежить розмір зазначеного податку. Наразі прожитковий мінімум в Україні становить 3028 грн.

Про це повідомив юрист громадської приймальні та ВШ «Українська команда» Анатолій Вовк.

 За його словами, відповідно до пункту 7 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», фізичні особи під час першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля сплачують обов’язкове державне пенсійне страхування. Однак ця норма не стосується авто оснащених виключно електричними двигунами.

Відтепер розмір податку встановлюється на рівні:
– 3% – якщо вартість авто не перевищує або дорівнює 165 розмірів прожиткового мінімуму (499 620 грн) для працездатних осіб;
– 4% – якщо вартість автівки перевищує 165, але не перевищує або дорівнює 290 розмірів прожиткового мінімуму (878 120 грн) для працездатних осіб;
– 5% – якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму (878 120 грн) для працездатних осіб.

Розрахунки залежать від вартості легкового автомобіля без урахування ПДВ.

Вартість легкового автомобіля визначається відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акту експертної оцінки вартості чи інших документів, які підтверджують цю вартість.
Незалежно від того машина нова чи вживана, при першій реєстрації в Україні сплачується визначена вартість збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Читайте також: На які пільги має право дитина військовослужбовця та як їх оформити 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе