Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді - головні нововведення

Зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП. Такі норми передбачені в оновленій версії законопроєкту про мобілізацію №10449, яку 30 січня схвалив уряд та передав до Верховної Ради.

Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, урядом та народними депутатами, повідомила пресслужба Міноборони.

Ключові факти 
- Зміна призовного віку з 27 до 25 років.
- Строкова служба скасовується, вводиться базова військова підготовка.
- ТЦК може звернутися до суду для накладання обмеження на ухилянтів. Йдеться про арешт банківських рахунків та цінностей, які зберігаються в банках, обмеження прав на користування транспортним засобом.
- Передбачено можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП.
- Повістки надсилатимуться в електронний кабінет призовника.
- Добровольці матимуть відстрочку на два місяці для вирішення особистих справ та підготовки до мобілізації.
- Місцеві органи влади зобовʼяжуть забезпечення прибуття призовників до ТЦК.
- Якщо призовник добровільно протягом 10 днів з дня вручення повістки не зʼявився до ТЦК (в тому числі закордонної дипломатичної установи України), його можуть обмежити у виїзді за кордон, у праві керування транспортним засобом, накласти арешт на кошти та інші цінності у банках та інших депозитарних установах.
- Для виїзду за кордон усім чоловікам від 18 до 60 років необхідно додатково предʼявити військовий квиток з відміткою про зняття з обліку.
- Особи з інвалідністю всіх груп звільняються від служби. Водночас виключена норма захисту від призову для тих, у кого дружина (чоловік), чи батьки мають інвалідність I або II групи за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб.
- Звільняються від призову на військову службу жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років за винятком тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів.
- Пропонується надати права засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, за бажанням бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації.

До 6 лютого законопроєкт розглянути неможливо, зазначив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. За його словами, якщо Верховна Рада прийме рішення скоротити строк подачі альтернативних законів з 14 до 7 днів (це потребує окреме голосування у 226+ голосів), то вже можливе перше читання на найближчому пленарному тижні у лютому. Про всі старі альтернативні версії теж можемо забувати, додав Железняк.

Нагадаємо ,25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет з соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію.

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини». Того ж дня міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що міністерство підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням усіх пропозицій, погоджених із депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Читайте також: Мобілізація на Білоцерківщині -як потрапити в бажаний підрозділ 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе