Далі буде ще дорожче? Як змінилися попит і ціни на житло у Білій Церкві

Ринок нерухомості Білої Церкви стабільно має попит. 

Щоб розкрити ключові тенденції на ринку житла у Білій Церкві ми поговорили з Головою Білоцерківського міського відділення Асоціації фахівців з нерухомості (АФНУ) Юлією Богатирьовою.

За словами фіхавців з нерухомості, національний ринок нерухомості, який не вперше зазнає складнощів та випробувань, яскраво демонструє свою стійкість та здатність працювати в надскладних умовах. Зараз спостерігається поступове відновлення в усіх сферах нерухомості. Зростає попит на об’єкти комерційного типу, що суттєво впав після початку повномасштабного вторгнення.
 
У сучасних умовах ринку нерухомості Білої Церкви актуальність можна спостерігати у сегменті як оренди, так і продажу житла. Зокрема, попит на нерухомість не обмежується лише містом, а також є високим й на житло за межами Білої Церкви. І за цим стоїть чимало причин, ключовими з яких є наявність різноманітних програм фінансування, таких як «єОселя», «єВідновлення», а також збільшення в місті кількості осіб, які приїхали з інших регіонів, окупованих територій, що стимулює як оренду, так і купівлю житла. 

Найбільш популярні райони для проживання

«Традиційно найбільш популярними районами є центральна частина міста, Вокзальна, район критого ринку та Леваневського. Але я не можу сказати, що в інших районах не купують житло, попит є по всьому місту і  абсолютно вся нерухомість знаходить нових власників», — стверджує Юлія Богатирьова Голова АФНУ Білої Церкви.

Повільно, але впевнено

Що ж стосується купівлі житла ще на етапі будівництва, можна помітити менш активні продажі, в порівнянні з мирним часом. Проте мешканці однаково продовжують вкладати свої кошти в таку нерухомість і це залишається популярним варіантом для інвестування.

Поштовхом до підвищення будівельної активності можуть стати різні державні програми, як-от "єОселя" чи програми відшкодування за пошкоджене майно. Наразі цей процес відбувається, але дуже повільно.

Які ж зміни відбулись у ціновій політиці? 



«Точні цифри важко визначити, оскільки це залежить від самого будинку чи квартири. Важливими факторами є вік будинку, стан, ремонт, зроблений у житлі. Проте одне можна сказати з впевненістю, ціни на нерухомість з початку повномасштабного вторгнення зросли в приблизному діапазоні від 10 до 20 відсотків», — зауважує Юлія Богатирьова.

Ціни на первинну комерційну та житлову нерухомість за м² в Білій Церкві наразі коливається у межах 29 550 - 57 075 грн. Середня ціна за м² станом на 21 лютого 2024 року становить - 43 269 грн.

У свою чергу, поради для потенційних орендарів та покупців нерухомості полягають у зверненні до перевірених агентів з нерухомості, які забезпечать якісне оформлення угод та нададуть компетентну консультацію. 

Державні ініціативи «єОселя» та «єВідновлення»

За даними Кабміну, уже понад 7 тисяч українських сімей взяли кредити на придбання житла за програмою «Оселя» на загальну суму 11 млрд грн.

Більшість кредитів взяли військовослужбовці за контрактом та силовики – 62%, 11% кредитів взяли педагоги та науковці, 9% – медики. Представники цих професій можуть брати кредит під 3%. Водночас 18% позичальників – українці, які не мають власного житла, або бажають покращити житлові умови – взяли кредит на умовах масової іпотеки – під 7%.

30 січня 2024 року набули чинності зміни до програми «Оселя». Відтепер позичальники зможуть придбати окрім квартир, не старших десяти років, ще й будинки та таунхауси, не старші за три роки. Вимоги до таунхаусів і до приватних будинків аналогічні квартирам. 

10 травня 2023 року стартувала програма "єВідновлення", у межах якої компенсацію до 200 тис. грн на ремонт одержують власники пошкодженого житла. 

Компенсацію за зруйноване через війну житло можна подати в "Дії". Відтепер у рамках компенсації за зруйноване житло доступна не лише можливість отримати кошти на придбання нового будинку, а й на те, щоби повністю відбудуватися на своїй землі. При цьому вона може знаходитися будь-де на території України, крім тимчасово окупованих територій або зони бойових дій.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе