Неформальний простір «Без віку»: як школярі на Білоцерківщині реалізували креативну ідею в укритті

Восени 2023 року учні в селі Шкарівка  пройшли програму громадянської освіти для молоді UActive. 

Під час навчання молодь напрацювала ідею неформального простору, на втілення якого змогла залучити кошти зовні та офіційно представити його наприкінці березня 2024.

Як долучилися до програми UActive
Подати заявку на участь влітку 2023-го своїм колегам запропонував директор Шкарівського опорного ліцею-гімназії Білоцерківської міської ради Олег Крутаков. А допомагала організувати участь дітей у програмі та втілення їхнього проєкту заступниця директора Вікторія Філіпова.
Вчителька Анастасія Мазуркевич, яка реєструвала школу на програму, розповідає: 
Мені здалося, що для учнів такий досвід може стати корисним. У нас чимало ініціативних дітей, які постійно вигадують якісь ініціативи, але не розуміють, як далі їх втілити

Зрештою, на програму пройшли одразу дві команди – «Саме ті» та «Колоритм», усього 20 учнів з 9 по 11 класи.

Школярі Шкарівського опорного ліцею-гімназії стали учасниками ІІ хвилі програми UActive, на яку загалом долучилися 10 шкіл із Київської та Чернігівської областей. Протягом серпня-листопада за підтримки менторів діти опановували сучасні навички проєктного менеджменту. Попри уроки, домашні завдання, додаткові гуртки й мовні заняття, вони активно включились у програму.

На одному із занять у межах UActive перед школярами поставили завдання: віднайти у своїй школі чи громаді проблему та запропонувати для неї рішення. Для команди «Саме ті» такою проблемою стала відсутність простору, де вони з однолітками могли б збиратися. Раніше старшокласники мали змогу проводити час спільно у шкільній бібліотеці, але зараз чимало часу тут проводять молодші учні. Так з’явилася ідея проєкту в межах UActive — неформальний простір для самопізнання і рефлексії «Без віку».

Оскільки всі класи були зайняті під свої активності, діти звернули увагу на шкільне укриття. Загалом його повноцінно відремонтували після літа 2023-го року. До цього придатною була тільки половина приміщення, однак і тут були низькі стелі та не було вентиляції. Водночас укриття важливе для цілої громади — під час повітряної тривоги тут можуть перебувати мешканці Шкарівки.

У нашій школі не вистачало такого місця, де діти могли б бути собою. Простір “Без віку” має дати учням шлях до розкриття їхньої креативності
, – розповідає одинадцятикласник Назар Д’яченко.

Про втілення проєкту й плани
Для пітчингу свого проєкту підготували презентацію, де розповіли, як саме бачать оновлення простору укриття. Наприкінці програми відбувався пітчинг проєктів усіх 10 шкіл-учасників UActive, але за оцінкою журі школярі не отримали грант на реалізацію. Утім вони не опустили рук, а команда благодійного фонду savED запропонувала допомогти з пошуком додаткових фінансів для учнів через партнерів фонду. Таку підтримку вдалося залучити від організації US-Ukraine Foundation — усього близько 2500 доларів.

Оновлювали простір школярі власноруч — з цим їм допомогли й колеги-учні з іншої комани, і вчителі та працівники школи. Загалом пофарбували стіни, нанесли лого й напис проєкту, закупили техніку: софіти, колонки, мікрофони, проєктор, екран. Ще до відкриття підлітки провели у школі книжковий бал — тож у програмі попереду чимало креативних ідей для подій та активностей. Наприклад, офіційно стартував простір із літературника до дня народження Ліни Костенко, а в травні у планах музичний бал, присвячений Євробаченню. А ще — кіновечори, воркшопи, корисні зустрічі тощо.

Десятикласниця Настя Олійник розповідає, що завдяки проєкту навчилася працювати в команді, а втілений проєкт дав відчуття маленької перемоги. Її колеги діляться, що цей досвід допоміг отримати додаткові знання й навички, щоб далі спільно втілювати нові ініціативи, і навіть — підготуватися до дорослого життя.

Євген Морозов, керівник освітньої компоненти у програмі UActive, ділиться: «Один із інсайтів ІІ хвилі для нашої команди: коли у дітей незакриті базові соціальні потреби (спілкування, спільна робота над проєктами, відпочинок) — їм важко думати про щось масштабніше. А саме ці активності були сильно вражені пандемією COVID-19 у 2019 році та повномасштабним вторгненням у 2022. У цій хвилі багато проєктів були саме про створення неформальних просторів, де підлітки можуть спілкуватися з однолітками і вже згодом, відчуваючи потребу подальшого зростання, запрошувати до себе зовнішніх експертів – наприклад, для проведення тренінгів із мінної безпеки, медіаграмотності чи домедичної допомоги, котрі охоплять і жителів громади. Наше завдання на цьому етапі не лише надати їм кошти, але й допомогти знайти можливості у громаді, підтримати мотивацію і забезпечити менторську підтримку, щоб створювати такі простори власноруч у себе в школі».

Невдовзі в Шкарівському опорному ліцеї-гімназії відкриється ще один проєкт, розроблений у межах програми UActive. На грант у 50 000 грн від Європейського центру ім. Вергеланда та savED школярі команди «Колоритм» облаштовують внутрішній дворик школи, де планують проводити культурні проєкти.

Довідка. Друга хвиля UActive відбулась у серпні-листопаді 2023 року і є частиною Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», що реалізується Європейським центром ім. Вергеланда та МОН України в партнерстві з Благодійною організацією «Центр освітніх ініціатив», Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» та міжнародним благодійним фондом savED і фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії. Методичним партнером програми UActive є освітня фундація GoGlobal. У травні 2024 року стартує відбір на нову хвилю програми — за анонсами організатори радять стежити на інстаграм сторінці.

Усього в Шкарівському опорному ліцею-гімназії наразі вчаться понад 500 дітей. Після початку вторгнення більшість учнів залишилися в рідній громаді, а в цьому навчальному році чимало дітей із родинами повернулися з-за кордону.

 Уроки відбуваються офлайн, але з тривогою напередодні занять діти переходять на дистанційне навчання.

Читайте також: Київщина передала дрони для 72-ї ОМБр 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе