Пилові бурі можуть утворюватися і в Україні: кліматолог попереджає про ризики

Окупанти знищили Каховське водосховища, а через війну на півдні України практично не залишилося лісосмуг, які захищали нас від пилових бур. Експерт не виключає, що ці небезпечні явища знову почнуть утворюватися в нашій країні.

Україні загрожують пилові бурі не тільки з Сахари та Каспію, але найбільше занепокоєння викликає ймовірність утворення таких небезпечних явищ саме в Україні. Про це в ЗМІ розповіла кандидат географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух.

"Не лише із Сахари до нас може приходити пил, а й були такі випадки протягом останніх років, коли до нас приходив пил із Каспію, із Прикаспійської низовини. Коли за певних циркуляційних умов, коли антициклон поширюється з Каспію на територію України, і там утворюється потужна пилова буря, і ми бачили її наслідки в Україні", - повідомила експерт.

За її словами, ці явища в Україні можуть повторюватися, особливо зараз, на початку весни.

Тобто виключати такого не можна. Але це не значить, що вони обов’язково будуть… І те, що з Африки можливо ще, з Сахари до нас може прийти таке повітря спекотне субтропічне, і принести з собою африканський пил – цього теж не можна виключати", - каже Віра Балабух.

Водночас вона повідомила про небезпеку утворення пилових бур саме в Україні.

"Мене хвилює те, чи утворяться ці пилові бурі у нас в Україні. Тому що, на жаль, у нас теж велика проблема є. Якраз ці пилові бурі – це одне з тих явищ, яке нам вдалося в Україні побороти свого часу", - каже кліматолог.

За її словами, ще в першій половині ХХ століття та навіть в середині ХХ століття пилові бурі були одним із найбільш небезпечних явищ, яке спостерігалося у південних областях України. "Та сама Херсонщина, Миколаївщина, Дніпропетровщина – вони дуже потерпали від цього", - акцентувала експерт.

Вона пояснила, що проведені меліораційні роботи та висадка лісосмуг захистили цей район від вітрів. Це призвело до того, що у нас понад 30 років не спостерігалося сильних пилових бур.

"Але тепер, через те, що там іде війна, ці лісосмуги практично знищені, що ми втратили Каховське водосховище, яке було джерелом вологи для цього регіону, - це створює додаткові ризики для того, що такі пилові бурі можуть утворитися і в нас тепер", - попередила Віра Балабух.

Пилові бурі в Україні - подробиці
На початку квітня хвиля тепле принесла в Україну не тільки аномальне потепління, але й пил з Сахари. У Києві під час посилення вітру спостерігалося потужне запилення.
Надалі, за прогнозом синоптика Ігоря Кібальчича, такі хвилі тепла повторюватимуться, а їх інтенсивність зростатиме. За його словами, переміщення пилу з Африки до Європи фіксується практично щорічно. Це демонструє рухливість та динамічність нашої атмосфери.

Читайте також: Україну накрив пил з Сахари : метеорологи попереджають про небезпеку 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе