Чи можна залишитися в реанімації з рідною людиною

Чи є законні підстави для перебування в реанімації з рідною людиною?

З таким запитанням до юристів волонтерського штабу «Української команди» Київщини звернулися мешканці нашої громади.

За словами юристів, реанімації є відкритими для родичів чи знайомих пацієнтів. Вільний доступ затверджений наказом МОЗ ще у 2016р.

І нині у вимогах до багатьох медичних пакетів, за якими НСЗУ укладає договори з медичними закладами, окремим пунктом прописано забезпечення права пацієнтів, які перебувають на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, на допуск до них відвідувачів 24/7 у будь-який день тижня згідно з правилами, визначеними чинними нормативно-правовими актами.

Так, згідно із порядком допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії (ВІТ), його дія поширюється на усі відділення, блоки, палати інтенсивної терапії усіх закладів охорони здоров’я будь-якої форми власності та організаційно-правової форми.

Заклад охорони здоров’я зобов’язаний забезпечити пацієнтам, які перебувають на лікуванні у ВІТ, право на допуск до них відвідувачів 24 години на добу в будь-який день тижня згідно з правилами, визначеними порядком.

Особи, що не є батьками пацієнта-дитини, мають право на допуск до неї за умови наявності усної згоди одного з батьків пацієнта-дитини або законних представників.
Одному з відвідувачів дозволяється перебувати біля ліжка пацієнта у ВІТ без часових обмежень.

У палаті ВІТ біля одного пацієнта одночасно можуть перебувати не більше двох відвідувачів. У виключних випадках за рішенням лікуючого або чергового лікаря до ВІТ може бути допущена більша кількість відвідувачів.
Відвідувачі повинні ставитися з повагою до приватності та спокою пацієнта, зокрема інших пацієнтів, які перебувають у палаті ВІТ. Вони також не повинні перешкоджати медичним працівникам і зобов’язані виконувати вимоги внутрішнього розпорядку ВІТ.

Відвідувачі зобов’язані дотримуватися вимог санітарно-протиепідемічного режиму, визначеного адміністрацією закладу охорони здоров’я, з урахуванням санітарно-епідемічної ситуації.

Відвідувачі не допускаються до ВІТ у випадку гострих проявів інфекційних захворювань, у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

При необхідності проведення у палаті невідкладних дій медичного характеру медичні працівники можуть попросити відвідувачів тимчасово залишити палату ВІТ. Така вимога медичних працівників є обов’язковою до виконання. Після завершення відповідних дій відвідувачів повідомляють про можливість повернутися в палату.

Відвідувачам категорично заборонено втручатися в роботу обладнання ВІТ, будь-яким іншим чином перешкоджати процесу лікування.
У випадку порушення відвідувачем вимог, встановлених цим Порядком, допуск такої особи до пацієнта може бути обмежений до моменту усунення відвідувачем порушень, які призвели до такого обмеження. Медичні працівники не повинні зловживати зазначеним правом і мають забезпечити, щоб рішення про обмеження були адекватними та пропорційними наявним ризикам.

Читайте також: Білоцерківська міська лікарня отримала новий сучасний ангіограф 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе