У Брюсселі відбувся перший Саміт Європейської Асоціації Жінок України під гаслом «Україна починається з тебе»

14-16 квітня в Брюсселі (Бельгія) в комітеті регіонів Європарламенту відбувся Саміт Європейської асоціації жінок України. Про це повідомляє Київщина 24/7.
 
Саміт зібрав разом понад 60 делегаток з 20 країн Європи – лідерок українських та європейських громадських організацій для обговорення ключових питань, що стосуються прав та можливостей жінок. Про це повідомила голова ГО «Європейської асоціації жінок України» Віолетта Дворнікова. 

Зазначимо, що голова організації Віолетта Дворнікова – активна громадська діячка з Ірпеня, засновниця ГО «Асоціація жінок України «ДІЯ».Київщина». А у 2024 році її діяльність вийшла на міжнародний рівень і вона заснувала першу за кордоном організацію, яка об’єднує та консолідує українок, які виїхали в інші країни – Європейську асоціацію жінок України. Організація підтримує їх, допомагає відстоювати права в інших країнах, але при цьому спонукає та мотивує в майбутньому повернутися в Україну, щоб вже тут вони використали свій здобутий за кордоном досвід для відновлення та відбудови нашої країни.
Саміт Європейської асоціації жінок України в Брюсселі став значущою подією не лише для нашої держави, а й для інших країн. Захід зібрав разом лідерок та активісток з різних куточків Європи. Вони активно ділилися своїм досвідом, обмінювалися ідеями та шукали шляхи розв’язання спільних проблем. Цей форум надав унікальну можливість формування стратегічних альянсів, а також розробки спільних ініціатив, які сприятимуть зміцненню ролі жінок у суспільстві.

«Цей Саміт став важливим кроком у посиленні ролі жінок у суспільстві та розширенні наших можливостей по всій Європі. Ми зібралися тут, щоб обмінятися ідеями, викликами та успіхами, яких ми зазнали, прагнучи до більшої рівності та взаємної підтримки. Наша асоціація докладе всіх зусиль, аби ініціативи, обговорені тут, були успішно впроваджені в життя, щоб кожна українка в Україні та за її межами, відчувала підтримку і могла зробити свій внесок у розвиток країни та всього європейського континенту», – голова Європейської асоціації жінок України Віолетта Дворнікова.
Саміт складався з деяких частин, перша частина – презентація кращих проєктів від громадських організацій, яку відкривала Гудрун Нідорф, представниця Комітету регіонів ЄС та Sasenjka Konjevod, представниця Посольства Хорватії в ЄС.

Друга частина Саміту включала панельні дискусії за важливими питаннями в Ukrainian Civil Society Hub, яку відкрив Представник України при Європейському Союзі та Європейській спільноті з атомної енергії Всеволод Ченцов.
«Я хочу подякувати усім, хто долучився до цієї ініціативи за те, що такі саміти відбуваються. Адже питання самореалізації українського жіноцтва в Євросоюзі та загалом на міжнародній арені є актуальним, особливо в умовах війни. Важливо, що жінки діляться своїм досвідом, показують, що таке Україна, що таке українка. Вони також набувають досвіду тут, підвищують свої знання та вдосконалюють навички», – зазначив Всеволод Ченцов.

Особлива увага під час Саміту приділялася питанням консолідації громадських організації та жіночих ініціатив, економічного зростання, політичної участі, захисту прав жінок і дітей, а також подоланню гендерної нерівності. Мета – не лише обговорення, але й розробка конкретних рекомендацій, які можуть бути впроваджені на національному та європейському рівнях.

«Ми разом маємо діяти для перемоги України. Кожна на своєму місці, кожного дня – допомагати, підтримувати Батьківщину. Наша спільна сила та зусилля спрямовані на створення кращого майбутнього для нашої країни та її громадян. Нехай наша єдність і рішучість будуть ключем до досягнення успіху та процвітання для всіх нас», – зазначила у своєму виступі співзасновниця асоціації, Голова ВГО «Асоціація жінок України «Дія» Наталія Делієва.
Завдяки панельній дискусії, презентації та спілкуванню кожна делегація отримала досвід, як треба діяти задля перемоги. Також кожна організація презентувала свої заходи та напрацювання, як вони вже діють і що роблять у своїх громадах в межах Євросоюзу та в Україні.

Серед запрошених спікерок Саміту були: Марися Горобець, Наталія Валевська, Оксана Білозір, Міла Леонова, Ганна Крисюк, Ірина Папуша, Ольга Хамама, Ольга Русева, Марія Снитнікова тощо.

«Дуже важливо, що на Саміті Європейської асоціації жінок України також підіймається питання правового та соціального захисту жінок. Тема правового захисту є особливо важливою для трудових мігрантів, а саме біженців, які тікали від війни. Оскільки, більшість з них потерпають від того, що не знають достатньої кількості своїх прав. Тому, я із захопленням спостерігаю, як українські жінки об’єднуються задля великих цілей», – зазначила українська артистка, громадська і політична діячка Оксана Білозір.
Загалом Європейська асоціація жінок України об’єднує понад 300 жінок-лідерок з України та різних країн світу, які підтримують жінок, які хочуть діяти та жити в гармонії, балансуючи у чотирьох сферах: тіло, діяльність, стосунки та духовність.

«Участь у Саміті Європейської асоціації жінок України — це не просто можливість висловити свою думку, а реальний шанс змінити майбутнє. Це місце, де голос кожної жінки стає частиною великого руху за права, рівність та свободу. Ми маємо на меті захистити права українських жінок за кордоном, допомогти їм здобути новий досвід розвитку та реалізації, аби, зрештою, вони могли його застосувати в Україні, повернувшись додому», – зазначила Віолетта Дворнікова, голова Європейської асоціації жінок України.
Учасниці Саміту Європейської асоціації жінок України за ініціативи громадської організації «Асоціація жінок України «Дія» зібралися біля дерева миру, щоб вшанувати памʼять захисників і захисниць, які віддали своє життя за Україну. Вони вшанували воїнів хвилиною мовчання і молитвою, а також прикрасили символічне Дерево Миру синьо-жовтими ангелами.

Ініціаторка проєкту Greening of the Planet Аня Крисюк запросила всіх підтримати глобальну екоініціативу, а також подякувала організаторам події Віолетті Дворніковій та її команді за цей символічний жест підтримки України та українського воїнства, яке кожного дня ціною власного життя виборює мирне майбутнє Європейської України.
«Сьогодні, говорячи про права людини, важливо апелювати мовою цифр та фактів. Наразі 3135 людини звільнені з російського полону, з них 147 цивільні та 30 тисяч зниклих безвісти. Для мене особисто приємно, що вдається повертати українських дітей, яких незаконно вивезли та утримували в росії.

Станом на березень – 10675 вбито мирних жителів та 20 тисяч поранених. Станом на квітень, 537 дитини загинули під час повномасштабного вторгнення, на честь них ми висаджуємо дерева в межах проєкту «Гай дитячих снів». 4,8 млн українців стали вимушеними переселенцями, а 8,2 млн отримали прихисток закордоном. Багато з них повертається, але досі немає правильного механізму. Адже ми не можемо просто закликати їх повертатись, для цього ми маємо забезпечити 3 ключових речі: соціальне житло, робота, освіта дітей. Ну і звичайно не варто виключати й правовий захист. Усі названі цифри викликають не тільки жах та біль, а й показують геноцид українського народу», – розповідає радниця Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, власниця міжнародного глянцю «Business Woman» Ганна Крисюк.

Зазначимо, що Європейська асоціація жінок України (EAUW) покликана об’єднати українських жінок для захисту їхніх прав, збереження національної єдності та ідентичності України. Шляхом організації інформаційних кампаній та мобілізаційних заходів Асоціація має на меті допомогти українським жінкам активно захищати свої права та інтереси.
«Ми щойно завершили перший важливий Саміт. Це була виняткова можливість для нас усіх об’єднатись, обговорити наші досягнення та виклики, і визначити стратегічні кроки для майбутнього. Я вірю, що наша спільна робота і взаємна підтримка стануть ключем до створення більш справедливого суспільства, де кожна жінка матиме можливість реалізувати свій потенціал», – резюмувала співзасновниця асоціації, президентка Українсько-швейцарської фундації VIDNOVA Олеся Тарасенко.

Голова Європейської асоціації жінок України Віолетта Дворнікова додала, що щиро сподівається, що результати цього Саміту стануть кроком вперед у зміцненні голосу жінок України на міжнародній арені та сприятимуть створенню більш справедливого суспільства.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе