Порятунок річки Рось: Микола Бабенко звернувся до Кабінету міністрів України з вимогою

Лідер «Української команди» Київщини Микола Бабенко вирішив звернутися до Кабінету міністрів України з вимогою терміново врегулювати питання водозабору з річки Рось.

Фахівці вже давно наголошують на значному антропогенному навантаженні на річку Рось. Адже вона є джерелом водопостачання для майже 500 тис. мешканців населених пунктів, які розташовані вздовж її русла, і більше 2,5 тис. підприємств.

На самій Росі та її притоках створено 56 водосховищ і 2620 ставків, переважну більшість яких використовують для розведення риби. Також на річці працює 13 ГЕС. А для задоволення різноманітних потреб населення в її басейні розміщено близько 80 поверхневих водозаборів.

Усі ці фактори з року в рік лише погіршують стан водної артерії. Катастрофічною ситуація стає у літні періоди, коли рівень води у річці критично знижується.

Сьогодні потрібно не просто говорити про проблеми Росі, а й ухвалювати нарешті конкретні рішення. Одне із них запропонував лідер «Української команди» Київщини Микола Бабенко.

На необхідності вирішувати проблему маловодності та зарегульованості Росі неодноразово наголошували фахівці. Не стояла осторонь і громадськість. Так, у минулому році петиція про розробку та здійснення проєкту щодо порятунку річки Рось з подальшим використанням його для відновлення водності всіх рік України та їх приток набрала необхідну кількість голосів і була розглянута президентом.

У результаті за участю міністра довкілля були проведені кілька засідань міжвідомчих робочих груп щодо розв’язання проблем басейну річки Рось, були також визначені пріоритетні завдання. Зокрема Регіональний офіс водних ресурсів річки Рось мав переглянути режими експлуатації водосховищ, які мають ГЕС, та здійснювати щоденний контроль витрат води на них. Держводагентство спільно з місцевою владою повинні були визначити подальшу долю безхазяйних гідротехнічних споруд. А Держекоінспекція мала підготувати обґрунтовані пропозиції щодо проведення перевірок дотримання природоохоронного законодавства у басейні Росі.

Впродовж 2023 року Держекоінспекція Столичного округу перевіряла підприємства, які можуть впливати на стан Росі. Були виявлені численні порушення. Зокрема з’ясувалося, що 7 водоканалів Київщини періодично скидають до річки та її приток стічні води з перевищенням вмісту забруднюючих речовин.

І це не єдина проблема, стверджують фахівці. Небезпеку становить величезна кількість водосховищ і ставків для вилову риби, які розташовані на Росі та її притоках. У зв’язку із недосконалістю законодавства дотримання рівневого режиму води у рибогосподарських водних об’єктах контролюють недостатньо. Це, за словами спеціалістів, призводить до різкого зростання водності Росі в жовтні, коли починається масовий спуск ставків для вилову риби, але споживання води внаслідок закінчення вегетаційного періоду значно зменшується у порівнянні з літніми місяцями. Внаслідок цього неефективно втрачається значний обсяг водних ресурсів. Таке «регулювання стоку» є вкрай недоцільним і шкідливим.

Зважаючи на значні зміни клімату (глобальне потепління), зменшення кількості атмосферних опадів, продовження неефективного регулювання стоку може призвести до виникнення надзвичайної ситуації державного рівня, пов’язаної з припиненням водопостачання населення і галузей економіки.

З огляду на ситуацію, що склалася, лідер «Української команди» Київщини Микола Бабенко вирішив звернутися до Кабінету міністрів України з вимогою терміново врегулювати питання водозабору з річки Рось.

Проблеми маловодності річки Рось загострилися в останні десятиліття. Особливо складна ситуація виникає на водозаборі міста Біла Церква звідки вода також подається до Умані. Припинення водопостачання цих міст може призвести до виникнення надзвичайної ситуації державного рівня та багатомільйонних збитків.

Для недопущення виникнення цього необхідно, щоб Кабінет міністрів зобов’язав Держводагенство України при встановленні режимів роботи водосховищ і водогосподарських систем в обов’язковому порядку включати для підтримання водності Росі водогосподарські системи (каскади ставків на малих річках) з їх спрацюванням у залежності від гідрологічної ситуації.

Для розбавлення концентрації забруднюючих речовин у недостаньо очищених стічних водах тимчасово (до проведення реконструкції очисних споруд) застосовувати розрахункові витрати води замість екологічних.

"Сьогодні влада має нарешті звернути увагу на проблему маловодності Росі та терміново ухвалити рішення щодо врегулювання цього питання, ліквідувати всі незаконні ставки, дамби, водозабори та створити умови, щоб річка могла відновитися у природній спосіб. Це, перш за все, питання безпеки наших мешканців" - , наголосив Микола Бабенко ,лідер "Української команди" Київщини.




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві внаслідок пожежі загинув чоловік, жінку госпіталізовано
    Детальніше...
  • У Білій Церкві неадекват сокирою вдарив по голові жінку
    Детальніше...
  • У Шкарівці рятувальники дістали з водойми тіло чоловіка
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе