Психологічні трюки, які допоможуть пройти будь-яку співбесіду

Як пройти співбесіду 

Співбесіда – важливий крок до зміни кар’єри та життя. Навички правильної подачі себе під час розмови з потенційним роботодавцем в такому разі дуже важливі.

Не завжди досвід і професіоналізм, про які йдеться в резюме, рекрутери беруть до уваги. Іноді важливу роль відіграє перше враження від розмови з потенційним працівником, рівень впевненості та вміння правильно говорити. Аби здобути позитивний відгук від роботодавця, можна вдатися до деяких психологічних трюків. Це також допоможе швидше та легше отримати роботу мрії.

Після нових досліджень психологи виділили декілька хитрощів, які допоможуть зацікавити роботодавця.

Не призначайте та не погоджуйтеся на зустріч у понеділок чи п’ятницю.
Психологи та досвідчені рекрутери знайшли ідеальний час для співбесіди: у вівторок, з 10:00 до 15:00. У цей день і в цей час у вас є найкращі шанси справити враження на свого роботодавця. І ось чому: понеділок – важкий день для всіх, і відділ кадрів не є винятком. У п’ятницю всі думають про вихідні. Отже, час, який ви можете використати на свою користь, – це середина тижня. Але не погоджуйтесь на зустріч рано вранці, бо у цей час люди зазвичай мріють про ще одну філіжанку кави, а не про працівника на нову посаду.

Відкриті ноги можуть зіпсувати перше враження
Колір вашого одягу має великий вплив на те, як бачать вас інші люди. Наприклад, якщо ви носите синій або коричневий костюм, це означає, що ви серйозний кандидат. Єдиний колір, який автоматично негативно сприймають роботодавці, – помаранчевий.
Хоча колір – це не єдине, про що варто пам’ятати.

Опитування показують, що така маленька деталь, як панчохи, насправді дуже важлива! Жінок із відкритими ногами на співбесіді вважають легковажними.

А ось взуття краще обирати з високими підборами. Психологічно високі люди виглядають як лідери та професіонали.
Забудьте про деякі слова
Для роботодавців віком старше 30 – 40 років велике значення має те, як говорить їх потенційний працівник. На співбесіді буде доречним забути про «словечка», які ви зазвичай використовуєте під час розмови.

 Також зверніть увагу на фрази, які ви говорите під час співбесіди. Не варто починати розмови з вигуку «Ой, який красивий у вас годинник!» або закінчувати «У мене немає запитань» (якщо людина дійсно зацікавлена у роботі, то запитання обов’язково будуть).

Посмішка не завжди доречна
Рекрутери не люблять людей, які мають дуже широкі посмішки. Людину, яка занадто часто посміхається, вважають менш серйозною.
Єдиний вид роботи, де усміхнені працівники мають перевагу, – це робота з людьми (наприклад, у продажу). На всіх інших посадах керівники хочуть мати людину з серйозним обличчям. Тому варто знайти баланс, щоб не виглядати легковажно з одного боку і суворо – з іншого.

Схитріть, відповідаючи на питання з вашого резюме
У великих компаніях рекрутерам доводиться проводити багато співбесід, і вони всі однакові. Відповідно, і майбутні працівники в їх очах можуть виглядати однаково. Спробуйте виділитися і розбити монотонність розмови однією фразою: «Дозвольте мені сказати те, чого немає в моєму резюме». Ця фраза зіб’є з пантелику працедавця та допоможе подивитися на вас по-іншому.

Спеціальна техніка розмови принесе вам певні привілеї
Усім людям подобається, коли хтось уважно їх слухає. Рекрутери не виняток. Психологи рекомендують використовувати техніку, що має назву рефлексивне слухання. Це комунікативна стратегія, яка містить 3 кроки: повторити, узгодити та додати. Ви не можете просто слухати і кивати, ви повинні повідомити людині, що зрозуміли інформацію.
Наприклад
Рекрутер: «Ми шукаємо людину, яка готова проводити по 8 годин в офісі з понеділка до п’ятниці, а іноді і у вихідні дні, коли це потрібно. Ми платимо додатково за понаднормову роботу».
Ви: «Іншими словами, у мене буде регулярний робочий тиждень, інколи з понаднормовою роботою (повторили). Це добре в нашій роботі (погодили). Однак я можу оптимізувати процес і зробити так, щоб нікому не довелося працювати у вихідні дні (додали)».

Ця стратегія дозволить стати справжнім майстром переговорів.

«Очі, ніс, губи» – трикутник, який привертає увагу
У людини на співбесіді все повинно бути ідеальним. Працедавець під час розмови найчастіше зосереджує увагу на трикутнику «очі, ніс, губи». Якщо м’язи цієї зони розслаблені, а на обличчі ледь помітний макіяж, то рекрутер буде слухати вас і зверне увагу на все, що ви казали. З іншого боку, напруженість та яскравий мейкап не дозволять запам’ятати всю необхідну інформацію про вас.

Те, що ви робите, чекаючи співбесіди, також впливає на результат

Під час співбесіди важлива кожна дрібниця: за вами спостерігають, навіть тоді, коли ви чекаєте початку інтерв’ю. Рекрутери не рекомендують спілкуватися телефоном або пити каву. Ви можете спитати щось у секретаря або почитати журнали, поки чекаєте.

Матеріал підготовлений за підтримки психологів ВШ «Українська команда» у рамках проєкту безкоштовної психологічної допомоги «ТІЛЬКИ МІЖ НАМИ».

За необхідності ви можете звернутись до професійного психолога, який надасть необхідну онлайн-допомогу шляхом анонімного (за бажанням) спілкування у Telegram.
Посилання: https://t.me/p_dopomoga

Читайте також: Як прописати дитину без згоди батька чи матері 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві внаслідок пожежі загинув чоловік, жінку госпіталізовано
    Детальніше...
  • У Білій Церкві неадекват сокирою вдарив по голові жінку
    Детальніше...
  • У Шкарівці рятувальники дістали з водойми тіло чоловіка
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе