Як покращити психічне здоров’я під час війни - поради психолога

У складні періоди нам важливо всіма засобами підтримувати власне психічне здоров’я. Ось кілька простих і дієвих способів, за допомогою яких це можна зробити ефективніше.

Вигадуйте собі невеликі випробування
Це можуть бути спортивні досягнення або прогрес у вивченні іноземної мови. Якщо ми щодня ставимо собі завдання та виконуємо їх – ми зміцнюємо нашу психіку, роблячи її стійкішою та сильнішою.

Дослідження показують, що досвід подолання невеликих випробувань, які ми створюємо собі самі, допомагає впоратися із серйозними викликами, які кидатиме нам життя. Ці маленькі досягнення цілком здатні надавати нам впевненості та віри у власні сили.

Намагайтеся не сидіти довго на одному місці.
Здавалося б, що поганого в тому, що ми весь день проводимо перед монітором? Проте нещодавні дослідження ще раз підтверджують, що сидячий спосіб життя може бути шкідливим для психічного здоров’я.

Зазвичай, лікарі рекомендують щонайменше 30 хвилин фізичної активності на день. Але цього може бути недостатньо, якщо ми більше ніж 8 годин на день сидимо. Такий спосіб життя може провокувати підвищений стрес і депресивні симптоми.

Гуляйте на свіжому повітрі
Прогулянки заспокоюють. Німецькі вчені з’ясували, що в районах із великою кількістю зелених насаджень жителі в середньому вживали менше антидепресивних засобів.

Частіше згадуйте про свої успіхи
Нам легше вдається справлятися з негативними переживаннями, якщо ми намагаємося згадати колишні успіхи та досягнення. Водночас, просто приємні спогади, не пов’язані з досягненнями, не такі ефективні.
Коли життя кидає нам виклик, дуже важливо вірити в можливість його подолання. Тому намагайтеся регулярно нагадувати собі про перемоги.

Не забувайте телефонувати друзям
У недавніх дослідженнях було доведено, що в жінок, які переживають життєві труднощі, розмови з подругами знижували рівень кортизолу – гормону стресу.

За необхідності ви можете звернутись до професійного психолога, який надасть необхідну онлайн-допомогу шляхом анонімного (за бажанням) спілкування у Telegram.

Посилання: https://t.me/p_dopomoga

Матеріал підготовлений за підтримки психологів ВШ «Українська команда» у рамках проєкту безкоштовної психологічної допомоги «ТІЛЬКИ МІЖ НАМИ».

Читайте також: Як розпізнати "токсичних" людей - поради психолога 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві внаслідок пожежі загинув чоловік, жінку госпіталізовано
    Детальніше...
  • У Білій Церкві неадекват сокирою вдарив по голові жінку
    Детальніше...
  • У Шкарівці рятувальники дістали з водойми тіло чоловіка
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе