"Українська влада повинна, нарешті, щось зробити для людей" - політтехнолог Денис Богуш


Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш прокоментував дії української влади під час карантину. За словами експерта, вони є безсистемними та матимуть серйозні наслідки для економіки країни. Денис Богуш запевняє, із самого початку епідемії наші можновладці пішли хибним шляхом:

"Чому вірус взагалі поширився по всіх регіонах? А тому що саме влада не змогла забезпечити вчасно обсервацію тих, хто привіз в Україну коронавірус. Чи не забезпечила контроль. В результаті у нас, згідно з даними на ранок 22 квітня, 6592 лабораторно підтверджених випадків зараження, кількість летальних випадків зросла до 174, - підкреслює Богуш. - і враховуйте, що ми не знаємо реальне число хворих. Адже тестування охопило малий відсоток населення ... А лікарі без засобів захисту і обладнання самі заражаються катастрофічно швидким темпами. Апарати штучної вентиляції легенів - величезний дефіцит. І вже зрозуміло, що влада не може ні підтримати напіврозвалену медицину, ні надати гідну допомогу тим, кого "закрила" на карантин. Як в 2014-му волонтери і бізнес врятували армію, так і зараз вони підтримують медиків, надають соцдопомогу нужденним. Нас просто поставили перед фактом, що порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих".

На думку експерта, Україні треба перейняти досвід європейських країн та США, аби підтримати громадян і економіку в цілому. 

"Українська влада повинна, нарешті, щось зробити для людей. Як робиться у всіх цивілізованих країнах. У США, в ЄС уряди підтримали громадян, яким через карантин не дають працювати. Їм компенсують цю заробітну, видаючи серйозні кошти. Вводяться масові програми реанімування економіки. А що у нас? У нас влада просто заборонила працювати, - зазначає Денис Богуш. - Всі соціологічні дослідження показують, що у малого і середнього бізнесу, який і так розвивався швидше всупереч, ніж завдяки нашій владі, подушки безпеки максимум на два місяці. Які ось-ось закінчаться ... Якщо раніше бізнес тиснули поборами, то тепер просто закрили "на карантин". А допомоги - немає. Підтримки - немає. Стратегії - немає. Є тільки нові заборони і нові обіцянки. Нові звернення і вмовляння ".

За словами Дениса Богуша, через відсутність підтримки з боку держави Україною може прокотитися хвиля суспільного невдоволення, яка ризикує перерости в протести та бунти. 

"У людей грошей немає. Можливості заробити немає. Промисловість не працює. Чи вистачить іскри, щоб спалахнуло полум'я народного гніву сильніше, ніж в пожежа в Чорнобильській зоні, - прогнозує Богуш. - Цілком можливо, що спочатку будуть бунти пенсіонерів, як це вже трапляється в ряді регіонів. Точково. При відкритті нових супермаркетів, наприклад, як нещодавно в Маріуполі ... А там підуть і бунти середнього віку. Почнуть формуватися банди, будуть штурми, захоплення. Десь - безсистемно. А десь, можливо, і під чиїмось "чуйним керівництвом". І не факт, що поліція зможе це утримати. Ми бачимо, що відбувається з пожежами. І в Київській області, і в Житомирській. Все вказує на те, що працюють диверсанти-палії. Ситуацію, і без того хитку, розгойдують ще сильніше ".

Щоб все це запобігти, потрібні системні заходи, підкреслює експерт.

"Потрібно відновлення роботи санепідемслужби, реальна підтримка бізнесу, стратегія виходу з кризи, розвиток внутрішнього виробництва, зниження облікової ставки НБУ, кредитування реального сектора економіки, реструктуризація боргів, - перераховує Богуш. - Але навряд чи це може впровадити наша безсистемна влада".

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе