«Ми ніколи з такими не стикалися»: лікарі з Мінська розповіли про поранених

У Мінську мітингувальники отримали важкі кульові й осколкові поранення під час силового розгону акцій протесту, які відбулися 9 і 10 серпня. Щонайменше один з потерпілих у комі.Про це пише видання TUT.BY із посиланням на лікарів мінських лікарень.

У ніч з 9 на 10 серпня до 4-ї лікарні поступив пацієнт з кульовим пораненням кишки, пошкодженням сечоводу й осколковим пораненням ребер. За інформацією одного з медиків, з тіла пацієнта вилучили дві гумові кулі.

Під час госпіталізації потерпілий встиг розповісти, що в нього стріляли з відстані 10 метрів. Наразі відомо, що він у медикаментозній комі на штучній вентиляції легенів.

Тієї ж ночі до 2-ї лікарні Мінська доставили пацієнтку з вибуховою травмою грудної клітини, відірваною фалангою пальця і черепно-мозковою травмою.
В іншого учасника протесту, якого госпіталізували в ніч з 10 на 11 серпня, діагностували відкриту черепно-мозкову травму та забій головного мозку, отримані від світлошумової гранати. 

«На момент надходження у нього з вух текла спинно-мозкова рідина. Зараз він більш-менш стабільний», — розповів співробітник 4-ї лікарні на умовах анонімності. Пацієнту зробили трепанацію черепа й видалили гематому.

«Ми ніколи з такими пораненнями не стикалися... Не повинно бути такого в мирний час! Ми не хочемо, щоб люди гинули або їх калічили. Зіткнувшись з подібним, лікарі не можуть нормально працювати. Це жахливо. Ми закликаємо зупинити насильство», — наголошують медики.
Офіційно в Міністерстві охорони здоров’я Білорусі заявили, що всім громадянам, які постраждали під час протестів, надали необхідну медичну допомогу в повному обсязі.

За їхніми даними, за останні 2 дні в службу швидкої медичної допомоги та в лікарні звернулися громадяни з різними травмами. На сьогодні на лікуванні у стаціонарах перебуває трохи більше 200 людей. 

«Кілька людей були госпіталізовані з черепно-мозковими травмами, а також з травмами грудної клітини і живота. В основному травми легкого ступеня тяжкості. Кільком пацієнтам потрібно провести операції. Їхній стан стабілізовано», — йдеться у повідомленні.

У МОЗ Білорусі підтвердили, що одна людина загинула. Смерть наступила до огляду лікарями швидкої медичної допомоги.


Що треба знати про вибори в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. 

Тіхановська не визнає офіційних результатів виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.
Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. Після акцій протесту 9 і 10 серпня влада повідомила про понад 5 тисяч затриманих та більше як 200 постраждалих. Також відомо про одного загиблого.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе