Чому необхідно вживати вітамін D у холодні сезони

  • Чому необхідно вживати вітамін D у холодні сезони
З лікаркою-ендокринологом Анастасією Галецькою розповідаємо про те, як підтримання рівню вітаміну D може покращити життя.

Вітамін D надходить під дією ультрафіолетового випромінювання, або потрапляє до нас з їжею. Він необхідний для підтримки функцій організму, нервової системи, і засвоєння кальцію.

Вітамін D2, надходить з дріжджів, грибів та деяких рослин. А вітамін D3 потрапляє з тканин тварин, і також під дією ультрафіолетового випромінювання.

ЧИМ ШКІДЛИВИЙ ДЕФІЦИТ АБО НАДМІРНА КІЛЬКІСТЬ ВІТАМІНУ

Дефіциту вітаміну D впливає на нервову систему, через що можлива схильність до депресивного стану, і погано самопочуття. Нестача вітаміну впливає і на опорно-руховий апарат та кістки, адже без вітаміну D не засвоюється кальцій.

Дефіцит вітаміну D збільшує ризик виникнення гострих респіраторних захворювань, зокрема коронавірусу. Масштабні клінічні дослідження доводять, що у тих хто приймає вітамін D ризик заразитися коронавірусом хоч і не зменшується, але перебіг захворювання полегшується.

Від перенасичення вітаміном D може виникати гіперкальціємія. Це коли в організмі надлишок кальцію від надмірної кількості вітаміну D.

ЗВІДКИ ЙОГО МОЖНА ОТРИМУВАТИ

ХАРЧУВАННЯ. Яйця, молоко, сметана, сир, печінка, риба. Найбільше з молочних продукти і яйця, бо їх вживаємо кожен день.
ПЕРЕБУВАННЯ ПІД СОНЯЧНИМ ПРОМІННЯМ.
КАПСУЛИ АБО СИРОПИ. У осінньо-зимовий час рекомендується приймати підтримуючу дозу вітаміну D. Але це не обов’язково. Добавки без лікаря собі призначати не треба. Тому що може розвинутись гіперкальціємія, коли в організмі надлишок кальцію від вітаміну D.
Якщо здаєте аналіз рівню вітаміну D - лікар подивиться його, і призначить дозу, щоб позбутися дефіциту. А потім триматиму на підтримуючій дозі. Особливо це стосується людей, які мають захворювання і в групі ризику, та вагітних.

Хоча капсули і сиропи найбільш прямо насичують вітаміном D, правильно підібрані продукти теж його стабільно підніматимуть хоча й з меншою швидкістю. Головне - тривале дотримання харчового плану з їжею, що містить вітамін D.

КОМУ ВАРТО СЛІДКУВАТИ ЗА РІВНЕМ РЕТЕЛЬНІШЕ

Вегетаріанці та вегани завжди мають дефіцит вітаміну D, через відсутність у раціоні продуктів тваринного походження. Вони підпадають під тих, кому призначають аналіз рівня вітаміну D. Вітамін D також необхідний маленьким дітям, та людям поважного віку.

ТАКОЖ РЕТЕЛЬНО СЛІДКУЙТЕ ЗА РІВНЕМ У ВИПАДКУ:

- ожиріння;
- вагітності або годування дитини;
- захворювань кісток, таких як остеопороз, остеомаляція;
- хвороб нирок і печінки;
- та після операцій на шлунку і кишківнику.

Читайте також: COVID-сертифікат з "Дії" уже можна роздрукувати.

За матеріалами https://www.the-village.com.ua/​​​


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе