Вищі пенсії та зарплати, нові податки та "прописка" онлайн: що зміниться з 1 грудня

У грудні у білоцерківців зростуть пенсії, мінімальна зарплата та інші соцвиплати через збільшення прожиткового мінімуму. Також зареєструвати місце проживання тепер можна буде в онлайн-форматі за допомогою "Дії". Звичайно, зміни будуть й у зв'язку з різдвяними святами. Про всі зміни у грудні, розповідаємо далі.

Збільшаться соцвиплати

З 1 грудня зростає прожитковий мінімум до 2 589 гривень, а мінімальна зарплата збільшиться на 500 гривень до 6 500 гривень, тож збільшаться соціальні виплати, які прив'язані до цих показників.

Виплати по безробіттю зростуть до 650 гривень та 1,8 тисячі гривень. Максимальний розмір складе чотири прожиткових мінімуми – 9 924 гривень.

Пенсії для українців, що мають повний страховий стаж зростуть до 1 934 гривень та до 2 600 гривень для тих, хто старше 65 років.

Мінімальний розмір аліментів зросте для дітей до 6 років до 1 050 гривень, а від 6 до 18 років – до 2 100 гривень.

Зміниться ЄП та ЄСВ для підприємців та аграріїв:

  • максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць (з 1 грудня – 97 500 гривень),
  • максимальний розмір нарахованого ЄСВ в місяць (з 1 грудня – 21 450 гривень),
  • розмір мінімального страхового внеску ЄСВ в місяць з зарплати працівників та доходів ФОП (за себе), самозайнятих осіб та членів фермерського господарства (з 1 грудня – 1 430 гривень).

Реєстрація місця проживання онлайн

У грудні для українців стане доступною реєстрація місця проживання в онлайн-форматі, оскільки набере чинності закон №5463.

"З 1 грудня поступово кожен регіон буде переходити на електронну зміну місця реєстрації. Послуга займатиме не місяць, а всього 5 – 10 хвилин",– розповідає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Читайте також: 
Курсуватиме через Білу Церкву: Укрзалізниця запускає поїзд із найдовшим у державі маршрутом.

Міністр пояснює, що якщо українець хоче прописатись там, де проживаєте зараз, то достатньо буде вказати адресу, підписати КЕПом, отримати згоду власника. Тож більше не потрібно буде ходити до установи при переїзді кожного разу – військкомати будуть отримувати цю інформацію щоразу автоматично.

Що варто знати про новий закон

  • Закон дасть змогу оформлювати пенсію чи медичну допомогу саме за місцем проживання.
  • Після запуску послуги скористатись нею зможуть не лише власники ID-карток, але й "паспортів-книжечок".
  • Змінити місце реєстрації можна буде в застосунку "Дія".

Карантинні обмеження

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, що з 6 грудня в Україні наберуть чинності нові карантинні обмеження у жовтій та червоній зоні. Тож українці, котрі не отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19, або не мають негативний тест чи сертифікат про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

  • взяти участь у проведенні всіх масових заходів, це стосується культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших заходів;
  • відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  • скористатись послугами суб'єктів господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування, для них будуть закриті бари, ресторани, кафе та інші заклади.

Без вакцинації можна у банки, АЗС, ветеринарні магазини, аптеки та всі продовольчі магазини. Проте обов'язковим залишається носіння маски та дотримання фізичної дистанції 1,5 метра.

Відсторонення від роботи невакцинованих працівників

З 9 грудня відсторонюватимуть від роботи не лише не вакцинованих держслужбовців, але й соцпрацівників. Нагадаємо, що з 8 листопада вже відсторонили від роботи посадовців та працівників освіти.

Тож згідно з наказом МОЗ №2393, що набере чинності 9 грудня, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади приєднаються співробітники:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Зауважимо, що звільнити працівника через відсутність щеплення незаконно, тож його можуть лише відсторонити від роботи. Повернутись до своїх обов'язків такий працівник зможе одразу після отримання принаймні одного щеплення проти COVID-19.

Хто може не вакцинуватись

Виключенням стануть лише ті працівники, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень проти COVID-19. Однак вони повинні будуть надати медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, виданий медзакладом.

Вихідні та святкові дні у грудні

У грудні традиційно розпочинаються різдвяні та новорічні святкування, тож українців чекатиме додатковий вихідний. Католицьке Різдво цьогоріч випадає на суботу – 25 грудня. Тож згідно з чинним законодавством, вихідний переноситься на найближчий робочий день, тобто на понеділок 27 грудня.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе