Йодна профілактика в разі радіаційної аварії – МОЗ надало покрокову інструкцію

У Міністерстві охорони здоров'я нагадали про йодну профілактику в разі радіаційної загрози. 

У МОЗ зазначили, що у разі аварії на ядерних установках, значна частина викидів містить радіоактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду («поганий йод»). Якщо не вживати заходів захисту, радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань.

Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовують калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення профілактики. Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після. У МОЗ не рекомендують прийом препарату через 24 годин.

У міністерстві зазначили, що держава закупила необхідну кількість йодиду калію. Кожен регіон отримав необхідну кількість з розрахунку чисельності населення. У разі аварії будуть оперативно визначені пункти його видачі, найближчі до місця проживання людей.

«Якщо аварія вже сталася, категорично не рекомендовано залишати місце укриття до офіційних повідомлень місцевої влади. Так можна наразитися на ще більшу небезпеку. У будь-якому випадку варто чекати сповіщень від місцевої влади», – підкреслили в МОЗ.

У МОЗ наголошують, що дітям до 1 місяця у разі аварії слід прийняти 16 мг йодиду калію, від 1 місяця до 3 років – 32 мг, від 3 до 12 років – 62,5 мг. Підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми, мають прийняти 125 мг. Людям старшим за 40 років калій йод не призначають.

Читайте також: "Гаряча лінія 112" - в Україні створюють єдину систему екстреної допомоги населенню 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе