У ISW розповіли, чому Пригожин передумав штурмувати Москву і пішов на угоду

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що "вагнерівці" не змогли б захопити Москву "без додаткової підтримки". Імовірно, саме тому Пригожин став більш схильним до угоди з Лукашенком. 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

В огляді зазначається, що Пригожин спочатку намагався зв'язатися з Адміністрацією президента Росії опівдні 24 червня, коли бойовики "Вагнера" рухалися на північ з Ростова-на-Дону в напрямку Москви, але Путін відмовився говорити з Пригожиним.

Видання "Медуза" зазначає, що після того, як Пригожин побачив відсутність широкої військової підтримки дій "Вагнера" і змінив свою думку щодо перспектив ПВК, Кремль вдався до переговорів за участю Лукашенка, керівника адміністрації президента Росії Антона Вайно і посла Росії в Білорусі Бориса Гризлова.

Аналітики стверджують: наслідки збройного повстання "Вагнера" до кінця невідомі, як і те, чи буде реалізована угода, чи всі залучені сторони повністю її виконають, що Кремль і Міністерство оборони Росії мають намір робити з особовим складом "Вагнера", і чи підуть бойовики "Вагнера" на співпрацю, незважаючи на бажання Пригожина.

На їхню думку, наслідки угоди Лукашенка-Пригожина для керівництва російського Міністерства оборони також залишаються неоднозначними.

Вказується у звіті і те, що деякі російські джерела припускають, що Олексій Дюмін, нинішній губернатор Тульської області, колишній охоронець Путіна і колишній, може замінити Шойгу на посаді міністра оборони, хоча ISW не може підтвердити ці припущення.

"Будь-які зміни в керівництві Міноборони стали б значною перемогою Пригожина, який пояснював свій збройний заколот прямими звинуваченнями Шойгу і Герасимова у загибелі десятків тисяч російських солдатів в Україні", – ідеться в огляді.

Крім того, у звіті зазначають, що здатність російських військ проводити наступальні та оборонні операції в Україні, схоже, не зазнала суттєвого впливу збройного заколоту "Вагнера".

Проте деякі російські джерела використовували збройний заколот як спосіб для виправдання невдач росіян на тлі успіху Сил оборони, досягнутих 24 і 25 червня.

Читайте також : Лідери G7 погодилися, що Формула миру може бути лише українською 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе