Молодь Білої Церкви вчиться підприємництву в нових економічних умовах

Як вести бізнес в нових умовах? Саме цьому навчають молодь викладачі всесвітньої організації Junior Achievement Ukraine в проєкті Girls Go Circular (GGC) в Україні.

У травні 2023 року учениці (16 дівчат) з Білої Церкви пройшли черговий тренінг за програмою GGC. З осені 2023 року навчання з циркулярної економіки планують продовжити.

Girls Go Circular – це освітній проєкт, що фінансується ЄС і навчає дівчат віком 14-19 років з усієї Європи цифровим та підприємницьким навичкам за допомогою програми онлайн-навчання про циркулярну економіку. В основі проєкту лежить Циркулярний навчальний простір (CLS) – платформа онлайн-навчання, яка пропонує студентам можливість поглибити свої знання про циркулярну економіку, набуваючи при цьому цифрових компетенцій.

В Україні програма GGC впроваджується, крім використання платформи онлайн-навчання, шляхом проведення одноденних офлайн-тренінгів. Тренери JA Ukraine з отриманої методичної підтримки розробили навчальні курси з циркулярної економіки для проведення відповідних тренінгів.

Усі навчальні модулі Циркулярного навчального простору розроблені для того, щоб надати учням цифрові навички та підвищити їхню обізнаність про виклики, пов'язані зі сталим видобутком, споживанням та повторним використанням природних ресурсів. Навчальні модулі охоплюють широкий спектр тем і галузей, таких як сировина, виробництво, мобільність, продукти харчування, здоров'я, клімат та інформаційні технології.

У циклічному навчальному просторі студенти беруть участь у таких заходах, як планування кампаній у соціальних мережах, створення макетів додатків та розробка бізнес-планів. Навчальна програма залучає учнів до практичної діяльності, індивідуальної та групової, і мотивує їх до пошуку рішень основних суспільних викликів. Мета – дати дівчатам можливість стати рушіями змін у цифровому та "зеленому" переході та заохотити їх до вивчення STEM-дисциплін, незважаючи на ґендерні стереотипи, пов'язані з цими проєктами.

Розвиток GGC в Україні та Європі. 

Минулого року у програмі взяли участь більше 100 учасниць з 4 міст. У 2023 році тренінги з циркулярної економіки вже охопили більше 800 осіб з Вінницької, Одеської, Тернопільської та Київської областей. До кінця 2023 року до тренінгів з циркулярної економіки планується залучити близько 1000 учасниць. Зокрема крім зазначених областей в планах є провести освітні заходи у Закарпатській, Івано-Франківській, Полтавській, Хмельницькій, Дніпропетровській та інших областях.

Girls Go Circular розпочався у 2020 році з пілотного проєкту в  шести європейських країнах - Болгарії, Греції, Італії, Португалії, Румунії та Сербії. У 2021 році до проєкту приєдналися Угорщина, Північна Македонія та Польща. У 2022 році Girls Go Circular розширився ще на три країни - Литву, Словенію та Україну, збільшивши загальне охоплення до 12 європейських країн. На підтримку студенток, які постраждали від війни проти України, Girls Go Circular переклали всі свої навчальні матеріали українською мовою, а у 2022 році в п'яти українських містах були проведені семінари.

З 2020 року навчальний простір Циркулярного навчання значно розширився: два вступні модулі, 13 тематичних модулів, 12 мов і 60 000+ зареєстрованих користувачів. Тисячі учениць у 700+ школах по всій Європі досягли базових вимог і закінчили навчальну програму Girls Go Circular.

Загалом програма GGC охоплює 23 країни: Португалія, Італія, Греція, Сербія, Румунія, Болгарія, Угорщина, Польща, Словенія, Литва, Україна + Нідерланди, Люксембург, Німеччина, Австрія, Франція, Бельгія, Естонія, Кіпр, Мальта та Ірландія + Північна Македонія, Чорногорія, Вірменія. У найближчі роки проєкт Girls Go Circular буде продовжувати зростати і розширюватися на всі 27 країн-членів ЄС, охопивши 20  країн вже у 2023 році, а його кінцевою метою є навчання щонайменше 40 000 дівчат до 2027 року.

Крім того, проєкт сприятиме досягненню мети Deep Tech Talent Initiative (Ініціатива талантів), спрямованої на підтримку наступного покоління молодих підприємців, які володіють глибокими технічними знаннями. І нарешті, у 2023 році EIT Community розробить три нові навчальні модулі з більшим акцентом на глибокі технології, щоб забезпечити широкий спектр доступних навчальних матеріалів.

З вересня розпочнеться онлайн-змагання, в якому візьмуть участь щонайменше 3 команди від кожної країни проєкту (3-5 дівчат у команді). 1 відібрана команда + 1 вчитель будуть запрошені особисто взяти участь у заході в Брюсселі (витрати на проїзд та проживання покриваються). Крім того, 1 клас (близько 30 учнів) від кожної країни, як очікується, приєднається до заходу онлайн.

Навчання в Україні проводиться викладачами організації Junior Achievement Ukraine. Це неприбуткова громадська організація, провайдер навчальних програм з підприємництва та фінансової грамотності для молоді. Організація є частиною всесвітньої мережі Junior Achievement, що веде свою діяльність з 1919 року у понад 100 країнах світу. Її місія – підготовка молоді до ринку праці, кар’єрного і особистого розвитку.

Читайте також : Діти з Білоцерківщини, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки поїхали на відпочинок до Азербайджану 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе