2023 рік – час стійкості заради перемоги: підсумки року від Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підсумував 2023 рік .

Забезпечення української армії. 
За 11 місяців видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки й оборони становили 1,5 трлн грн. Це 60% від усіх наших витрат. За останній рік суттєво наростили виробництво власної зброї, техніки, боєприпасів, безпілотників. Зараз на "оборонку" працює понад 500 виробництв і 300 тис. працівників. Продовжили розвиток ракетних програм та посилення нашої ППО.

Збереження макроекономічної стійкості та підтримка економічного відновлення.
 За січень-листопад ВВП зріс на 5,5%. Інфляція стабільно знижується – з понад 26% минулого року до близько 5% у листопаді цього року. За 11 місяців акумулювали до державного бюджету понад 1 трлн грн податків. На 27% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Також залучили більш як $42,5 млрд макрофінансової допомоги від партнерів.

Підтримка українського бізнесу. 
За програмою безповоротних грантів єРобота видали 5,5 млрд грн. У межах програми "Доступні кредити 5-7-9%" – майже 90 млрд грн пільгових позик для 22 тис. бізнесів. За програмою "Держгарантії на портфельній основі" – більш ніж 37 млрд грн. Переглянули понад тисячу дозвільних документів для бізнесу. Створили 15 нових індустріальних парків. Тепер їх загалом понад 70.

Європейська інтеграція України.
Маємо історичні досягнення – рішення Європейської ради про старт перемовин з Україною щодо нашого членства в ЄС. Провели селф-скринінг європейського законодавства – проаналізували 28 тис. актів права ЄС. Продовжили секторальну інтеграцію. Завершено процес синхронізації української та європейської енергосистем.

Швидке відновлення. 
З Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Уряд виділив близько 55 млрд грн на різні проекти відбудови. Загалом за рік відновили понад 37 тис. об’єктів. Майже 700 шкіл і дитячих садочків, понад 400 медзакладів. Запустили програму єВідновлення. Виплачуємо людям до 500 тис. грн, аби вони могли відремонтувати пошкоджене війною житло. Днями почали виплати за повністю зруйноване житло. Залучили близько 500 млн євро внесків від міжнародних партнерів у гуманітарне розмінування.

Енергетика.
Сумарно відновили 1946 МВт генеруючих потужностей. У Фонді підтримки енергетики України маємо понад 400 млн євро внесків включно з анонсованими. У 2023 році "Нафтогаз" збільшив власний видобуток газу на 7-8%. Іноземні трейдери закачали в наші газосховища близько 3 млрд кубів "блакитного палива".

Соціальна сфера.
Тарифи на газ, воду й опалення залишилися без змін. Продовжили політику підтримки субсидіями всіх, хто цього дійсно потребує. У березні провели вже другу індексацію пенсій за час повномасштабної війни. Середня пенсія цьогоріч зросла на 16%. Продовжили комплексну підтримку ВПО. Формуємо нову ветеранську політику.

Ефективна цифрова держава.
 22 нові електронні публічні послуги на порталі Дія та 14 в мобільному додатку. Затвердили Державну антикорупційну програму на 2023-2025 рр. Це 1700 заходів у 15 сферах. Ухвалили нормативну базу для класифікації посад державної служби, що є передумовою справедливих і прозорих принципів оплати праці держслужбовців.

Читайте також: При перетині кордону Держприкордонслужба  може вимагати від чоловіків додаткові документи з ТЦК 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе