Минуле і сьогодення: Подорож визначними місцями Білої Церкви

Біла Церква -  місто, збагачене історією та культурою, з часом змінюється, зберігаючи свою унікальність та привабливість. Як історичне серце Київської області, місто пишається своєю спадщиною та вміло зберігає її протягом віків. Визначні місця міста — це не лише архітектурні шедеври минулого, але й живі свідки історії.  І сьогодні ми розповімо як визначні місця Білої Церкви пережили та витримали випробування часу, ставши не лише пам'ятками минулого, але й частиною сучасності.

Зимовий палац Браницьких

Розпочнемо нашу подорож з зимового палацу Браницьких, його стіни стали свідками багатьох подій.

Палац було збудовано ще у 1796 році в стилі строгого класицизму. Використовувався він як житлове зимове приміщення поміщиків Браницьких. У 20-х роках XX століття в будівлі зимового палацу розміщувались районні партійні організації, а в 1930–1941 роках там був райком КПУ. У 1941–1944 роках в будівлі знаходився німецький військовий шпиталь, у 1944–1949 роках — спецшпиталь для німецьких військовополонених. Потім, будівля зимового палацу використовувалася райвиконкомом та районним комітетом народного контролю. У 1956 палац взятий під охорону державою та внесений до списку пам'яток архітектури. Нині, в приміщенні зимового палацу розташована школа мистецтв № 1. 

Костел Святого Івана Хрестителя

Звісно варто згадати Костел Святого Івана Хрестителя. Більше 200 років він функціонує у Білій Церкві, збудовано його було  на кошти графа Браницького. Багато років пішло на будівництво храму, не менш на реконструкцію. У 1930-х роках храм було конфісковано радянською владою. Тимчасово богослужіння було відновлено під час Другої світової війни, однак, після війни його знову закрили.

В період січень-лютий 1990 року в костьолі було встановлено орган фірми «Rieger Kloss», а 7 березня 1990 року відбувся перший концерт органної музики.  У наш час костел Святого Івана Хрестителя є цінним туристичним об’єктом міста, а також пам’яткою архітектури національного значення. Зараз, в його стінах проводяться богослужіння за римо-католицьким обрядом, функціонує зал органної та камерної музики.

Торгові ряди (БРУМ)

Завершимо цю подорож колишнім торгівельним центром Білої Церкви. Торгові ряди у місті було побудовано на початку XIX століття для проведення найбільших ярмарків Київської губернії. БРУМ перетворив місто на осередок торгівлі та вплинув на формування архітектури його нового центру. У 1973 році внаслідок пожежі, згорів дах рядів і перекриття галерей, тому, почали надходити пропозиції знести будівлю, щоб звільнити місце для майбутнього театру. На щастя, пам’ятку вдалося відстояти. Сьогодні БРУМ продовжує функціонувати, на його території працюють заклади де можна відпочити та поринути в історію місця. 

Як підсумок можна стверджувати, що Торгові ряди, Зимовий палац та Костел Святого Івана Хрестителя не просто витримали випробування часом, а й залишилися живим, духовним центром міста. Збереження їхньої неповторності та величі  свідчать про те, що культурна спадщина Білої Церкви жива, актуальна та цінується.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе