Втрати української енергетики від ворожих ударів перевищили мільярд доларів

Українська енергосистема втратила понад 9,2 гігават потужності, що дорівнює більш ніж мільярду доларів.

Про це повідомив у ефірі телемарафону заступник міністра енергетики Микола Колісник

Україна веде перемовини з закордонними союзниками щодо отримання обладнання з виведених у них із експлуатації теплоелектроцентралей. Також йдуть перемовини щодо іншого обладнання для енергетичних підприємств.

"Вже зібрано понад 492 млн євро, які напряму направляються на потреби об'єктів енергетики.
У 23-му році ми провели ремонтну кампанію, відновивиши 20 гігават потужності, додавши до енергосистеми три ГВт потужності, що дало нам змогу стабільно пройти минулий опалювальний сезон: без відключень, з повним споживання. 22 березня ми мали втрату вісім гігават, після цього ми мали ще декілька комплексних обстрілів. На сьогодні втрата понад 9,2 гігавати, це більше ніж мільярд доларів втрат для енергосистеми" ,– сказав заступник міністра.

За його словами, є план ремонтів та відновлення, аби підготуватися до періоду пікового навантаження. Для цього потрібно фінансування, що включає взаємодію з міжнародними партнерами та надходження від тарифів на електроенергію.

Колісник нагадав, що уночі для власників двозонних лічильників діє дешевший тариф, тож на ці години можна планувати прання та інші енергозатратні процеси.

Для підприємств, які імпортують 80% і більше від власного споживання, графіки не застосовуватимуть.   
Додамо, що навесні 2024 року Росія почала атакувати найпотужніші об'єкти енергетики України. Так, 22 березня рашисти атакували ДніпроГЕС. Гребля витримала, проте обладнання було зруйновано. ДніпроГЕС втратила обидві електростанції. У Харкові окупанти повністю зруйнували ТЕЦ-5, яка була основним джерелом тепла у місті. Також у Харківській області ракетними обстрілами знищена Зміївська ТЕС.

Згодом група ДТЕК повідомила, що втратила 80% генеруючих потужностей компанії через російські атаки.

11 квітня російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС, яка була важливим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях.

Читайте також: У Білій Церкві влітку запрацює інноваційна біологічна школа для талановитих людей 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві внаслідок пожежі загинув чоловік, жінку госпіталізовано
    Детальніше...
  • У Білій Церкві неадекват сокирою вдарив по голові жінку
    Детальніше...
  • У Шкарівці рятувальники дістали з водойми тіло чоловіка
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе