Скільки часу потрібно для стабілізації електропостачання в Україні - прогноз ексміністра енергетики

Для стабілізація ситуації з енергопостачанням в Україні знадобиться 1-2 тижні.

Наразі енергетики відновлюють інфраструктуру, яку пошкодила країна-агресор росія. Проте покращення стану можливе за умови, якщо не буде нових ракетних ударів з боку агресора.

Про це заявив колишній міністр енергетики та вугільної промисловості України Іван Плачков. "
Зараз енергетики відновлюють інфраструктуру. Я думаю, тиждень-півтора і ситуація стабілізується. Якщо не буде нових ракетних ударів по підстанціям і генеруючим потужностям, ситуація буде стабілізована. Десь тиждень-півтора, ну, максимум, два тижні
, – сказав він.

Також ексміністр розповів про перспективи відновлення інфраструктури та можливість зменшення тривалості відключень світла. Для цього треба мати обладнання у великій кількості, зазначив він, але потрібні великі гроші. Плачков вважає, що уряд має змінити алгоритм роботи енергетичних ринків для того, щоб збільшити надходження коштів.

Я думаю, треба більш організовано координувати роботу енергетичних компаній. Тобто і такі компанії, як "Енергоатом", "Укренерго", "Укргідроенерго", розподільчі компанії. І я вважаю, що недостатня координація в енергитиці з місцевими органами влади
, – додав колишній міністр.

З його слів, якщо в регіонах дуже хороша координація, то на рівні держави вона недостатня. "І я вважаю, що негайно треба призначати профільного віце-прем'єра по енергетиці, а краще першого віце-прем'єра, який міг би керувати, координувати роботу всіх підприємств паливно-енергетичного комплексу, і головне – забезпечити чітку постійну взаємодію в режимі онлайн з міністерством, яке займається транспортною інфраструктурою, з Міністерством фінансів, і головне – військовими адміністраціями", – зазначив Плачков.

Це потрібно, пояснив ексміністр, тому що дуже багато роботи треба провести на місцях та готуватися до можливих варіантів відключень електроенергії, які будуть потрібні на тиждень, або навіть два.

Колишній глава Міненерго підкреслив, що країни-партнери надають Україні допомогу, але обладнання, яке наразі пошкоджене, воно більш дороге. При цьому виготовлятися необхідне обладнання може по два місяці, а деяке й півроку.

Потрібні кошти, треба хоча б якусь оплату зробити, я сподіваюсь, що буде велика допомога Світового банку та Європейскького банку реконструкції та розвитку. Але, на жаль, у наших партнерів на складах теж не лежить багато обладнання в резерві. Тому дуже важко знайти багато обладнання одразу. Особливо такого обладання, як трансформатори високої потужності та ін. Проблема є, вона дуже велика, але треба займатися не тільки на рівні компаній, що щас і відбувається, а й на рівні держави
, – підсумував Плачков.


Читайте також: Росія заявила про повернення до "зернової угоди" 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе