Як обчислюють пенсію ФОПам - колонка юриста

Як обчислюють та від чого залежить пенсія  ФОПів.

Розмір їхньої пенсії залежатиме від того, скільки років у особи стажу і з якого доходу були сплачені пенсійні внески. Зазвичай у ФОП пенсія мінімальна, бо єдиний соціальний внесок (ЄСВ) найчастіше підприємець платить з мінімальної заробітної плати.

Про це повідомили юристи «Української команди» Київщини.

Для того щоб ФОП, було зараховано конкретний місяць до стажу, останній має сплатити мінімум – 1 тис. 760 грн на місяць (22% від мінімальної зарплати). У цьому випадку пенсія також буде мінімальною – 2 тис. 361 грн.

Якщо підприємець сплачує менше за мінімальний внесок, то йому буде зараховано стаж не за весь місяць, а лише певна кількість днів пропорційно до суми.

Платники єдиного податку можуть самостійно встановлювати розмір доходу, з якого сплачуватиметься ЄСВ. Однак існують певні обмеження: цей дохід не може бути меншим за одну мінімальну зарплату і не може перевищувати 15 таких зарплат. При цьому сплата ЄСВ є обов’язковою.

ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, сплачують ЄСВ з чистого доходу, але і в їхньому випадку є таке саме обмеження: від однієї до 15 мінімальних зарплат.

Якщо дохід ФОП за місяць перевищує розмір мінімальної зарплати, це може призвести до збільшення розміру пенсії.

Читайте також: Перегляд щомісячних аліментних виплат - колонка юриста 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе