Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній

Якщо трудова книжка втрачена чи в ній бракує записів про трудову діяльність, є інші способи підтвердити те, що людина насправді працювала.

Юристи волонтерського штабу «Української команди» Київщини розповіли про способи підтвердження стажу, коли є письмові докази або свідки, якщо людина вела селянське господарство чи була ФОП і платила страхові внески.

Якщо є письмові докази трудової діяльності
Підтвердити стаж можуть допомогти такі документи:
- довідки підприємства;
- виписки з наказів;
- особові рахунки та відомості на видачу зарплати;
- посвідчення та характеристики з місця роботи;
трудові договори та угоди з відмітками про їх виконання;
- інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

З ними потрібно звертатися за місцем роботи, служби, навчання, до архівних установ.

Як доказ стажу можуть приймати також членські квитки профспілок. Цими квитками підтверджують ті періоди роботи, за які є позначки про сплату членських внесків.
Письмових доказів немає, але є свідки
Стаж роботи у такому випадку встановлюється на підставі показань двох і більше свідків, які знали заявника щодо спільної з ним роботи на одному підприємстві, установі, організації.

Свідчення приймаються при неможливості отримання документального підтвердження стажу у зв’язку з:
- військовими діями, аваріями, катастрофами;
- стихійними лихами та іншими надзвичайними ситуаціями;
- ліквідацією підприємства, установи, організації;
- відсутністю архівних даних з інших причин.

Щоб підтвердити стаж на підставі показань свідків, потрібно звертатися до Пенсійного фонду України (постанова КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній»).

У випадку підтвердження трудового стажу на підставі показань свідків, вони мають надати уповноваженій особі пенсійного фонду такі документи:
- паспорт;
- реєстраційний номер облікової картки платника податків;
- трудову книжку.

Якщо людина вела особисте селянське господарство і сплачувала страхові внески
Періоди роботи зараховуються на підставі платіжних доручень, квитанцій установ банків, документів, які підтверджують поштовий переказ, інших документів про сплату страхових внесків або інформації Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків.

Якщо людина ФОП і сплачувала страхові внески
Періоди провадження фізичною особою підприємницької діяльності зараховуються до стажу роботи за умови підтвердження документами про сплату страхових внесків (платіжними дорученнями, квитанціями установ банків, документами, що підтверджують поштовий переказ, інформацією Пенсійного фонду про сплату страхових внесків (за наявності).

У випадку застосування спрощеної системи оподаткування, фіксованого податку, спеціального торгового патенту підтверджуються свідоцтвом про сплату єдиного податку; спеціальним торговим патентом; документами про сплату єдиного податку, фіксованого податку, придбання спеціального торгового патенту (за наявності платіжних доручень, квитанцій установ банків, документів, які підтверджують поштовий переказ).

А також даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Читайте також: Як складається та посвідчується заповіт в умовах воєнного стану 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе