В річці Рось в 11,3 рази перевищує норму кадмій - Регіональний офіс водних ресурсів річки Рось

На Білоцерківщині, в річці Рось здійснили черговий відбір проб води. 

Результати аналізів відібраних проб, які надійшли від лабораторії 7 вересня 2021 року виявили перевищення в 11,3 рази від гранично допустимого значення (5,1161 мкг/дм 3 при нормативі менше 0,45 мкг/дм3 згідно європейської Директиви 2013/39/EU) вмісту кадмію в створі річки Рось, на питному водозаборі м. Біла Церква в селі Глибічка. 

Про це повідомляє Регіональний офіс водних ресурсів річки Рось.

"Цей елемент і його сполуки є надзвичайно токсичними, навіть, у незначних концентраціях. Кадмій може накопичуватись в рослинах (більш всього в грибах) і живих організмах (особливо у водних) і далі харчовим ланцюгом може «постачатись» людині. Поглинення будь-якої значної кількості кадмію викликає негайне ураження печінки і нирок. Сполуки, що містять кадмій є також канцерогеними." - йдеться у повідомленні. 

Кадмій відноситься до числа рідкісних розсіяних елементів. Серед осадових порід найбільш багаті кадмієм глини — до 0,3 мг/кг, вапняки містять 0,035 мг/кг, пісковики — 0,03 мг/кг. Середній вміст кадмію в ґрунті — 0,06 мг/кг.

Кадмій знайшов широке застосування в техніці та промисловості (особливо, починаючи з 50-х років ХХ століття). Основні сфери його використання: для антикорозійного покриття (так званого кадміювання) чорних металів, а також для виробництва нікеле-кадмієвих електричних акумуляторів і батарей. Досить довго кадмій використовувався для виробництва барвників (пігментів) і як стабілізатор у виробництві пластмас (наприклад, поліхлорвінілу), однак нині, через токсичність, в цих цілях він практично не використовується. Збільшенню вмісту кадмію в ґрунті сприяє використання мінеральних добрив, бо всі вони містять незначні домішки кадмію. 

Раніше повідомлялося, що в річці Рось виявили значне перевищення вмісту ртуті.


Читайте також: в Білій Церкві оголосили карантин через скажену кішку.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе