Законопроєкт про мобілізацію пройшов перше читання. Що буде далі

30 січня Кабмін схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Сьогодні парламент підтримав його у першому читанні. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

«Законопроєкт прийнято без пропозицій Комітету. Далі буде внесення правок — до 21 лютого, а потім друге читання. Тобто, найбільш ймовірно, законопроєкт буде прийнято в цілому в останній тиждень лютого, підписаний — на початку березня, а набере чинності — через місяць, тобто у квітні», — написав він.

Нагадаємо, що серед найважливіших нововведень — зміна призовного віку з 27 до 25 років, демобілізація після 36 місяців служби, переогляд обмежено придатних громадян, розширення повноважень Міністерства оборони, залучення органів місцевого самоврядування для проведення мобілізації, посилення відповідальності та фінансові обмеження за неявку в ТЦК тощо. 

Раніше Ярослав Железняк пояснював, що законопроєкт має пройти кілька етапів, поки набере чинності.

«Комітет з оборони має розглянути всі правки. Очевидно, їх буде багато. Враховуючи навантаження і графік Ради, законопроєкт винесуть на голосування в другому читанні не раніше 22 лютого. Якщо правок буде багато, то процедура розгляду може затягнутися на кілька днів.

Нагадаю, що під час розгляду правок в такі закони текст може змінюватися, але після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування. Потім, дуже ймовірно, хтось із депутатів внесе блокувальну постанову і потрібно буде ще одне голосування, щоб дати можливість спікеру підписати закон і відправити президенту. Після цього президент має підписати закон.

Це я описав один з найбільш ймовірних, але не єдиний зі сценаріїв. Вже очевидно, що раніше березня закон не набере чинності. Окрім того, передбачено ще перехідний період (один місяць)», — писав Железняк. 

Читайте також: Допомога військовим та притулок для тварин: які проблеми білоцерківці хочуть вирішити найперше. Опитування.
 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе