Роль графині Ольги Браницької у формуванні сучасного обличчя Білої Церкви

Щодня ми ходимо вулицями Білої Церкви, милуючись її мальовничистю. Проте кому ж наше місто повинне завдячувати цією красою? Графиня Олександра Браницька, відома також як „гетьманша", відіграла надважливу роль у формуванні обличчя міста, архітектурного ландшафту та його культурної спадщини.

Протягом свого життя, графиня не лише займалась вихованням дітей та управлінням власними маєтками, подарованими їй чоловіком Ксаверієм Браницьким, але й активно сприяла розвитку культурного та архітектурного обличчя Білої Церкви. Її зусилля були спрямовані на забудову містечка спорудами, які нині є пам'ятками архітектури національного та місцевого значення.

Чимала кількість споруд, які становлять гордість Білої Церкви, були споруджені завдяки активним зусиллям графині. Серед них варто відзначити будинок камерної-органної музики (або костел святого Іоанна Хрестителя) на Замковій горі, що був побудований у 1812р. в памʼять про ранню смерть сина Браницьких, став одним із головних символів міста.


Також, Спасо-Преображенський собор, заснований графинею, став важливим об'єктом релігійного значення для місцевого населення, а Церква Святої Рівноапостольної Марії Магдалини, хоча не була завершена за життя графині, втілювала її бажання сприяти розвитку релігійного життя міста.

Серед небагатьох унікальних будівель схожого призначення, які залишилися на території України, є торгові ряди (БРУМ), що були зведені за замовленням Ф.К. Браницького і досі функціонують, відтворюючи атмосферу минулих епох. 


Не можна також обійти увагою садово-архітектурний комплекс парку "Олександрія", який став перлиною садово-паркового мистецтва України. Цей парк, заснований графинею у 1793 році, і сьогодні продовжує вражати своєю красою.


Не менш важливим є її внесок у створення ансамблю цивільних споруд, до якого увійшли зимовий палац та поштова станція - Ямський двір. Ці будівлі, які існують і донині, є свідченням про величність та вплив графині на розвиток міста. У 1795 році вона заснувала Григорівську лікарню, де безкоштовно надавалася медична допомога селянам, що стало важливим кроком у поліпшенні медичного обслуговування в регіоні. 


Таким чином, старання графині Олександри Браницької перетворили Білу Церкву на місце, яке відзначається не лише своєю архітектурною красою, але й надзвичайною культурною спадщиною. Її благодійність та меценатство залишаються важливими складовими сучасного образу міста, а її внесок у розвиток освіти, медицини та культури назавжди залишиться неоціненним для мешканців та гостей Білої Церкви. 
  
Читайте також: Білоцерківська міська лікарня №1 отримала новий сучасний ангіограф.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе