Другий Спас: що святять на яблучний Спас

  • Другий Спас: що святять на яблучний Спас
Завтра, 19 серпня відзначається Другий Великий Спас, який ще має назву яблучний Спас або Преображення Господнє. Що святять на яблучний Спас згідно з стародавніми традиціями?

Другий яблочний Спас кожного року відзначається 19 серпня. Це свято вважається вірянами одним з надвеликих у церковному календарі  — третім святом після Різдва та Великодня. Яблучний Спас символізує закінчення літа та настання осені. В народі навіть існує приказка — «Яблочний Спас – пішло літо від нас».

Що святять на яблучний Спас

Яблучний Спас пов'язаний зі святом врожаю, бо припадає на період дозрівання фруктів, овочів та збору меду. Тому, за стародавніми традиціями, на свято другого Спаса віряни йдуть до церкви та освячують фрукти й овочі нового урожаю. 

До святкового кошика обов'язково треба покласти яблука. Також можна покласти груші, виноград, сливи, помідори, моркву, цибулю та інші достиглі овочі. В цей день можна святити мед та випічку з яблуками. За народними традиціями на Спас також заведено освячувати колоски пшениці та жита, васильки та чорнобривці. 

На свято Другого Спасу заборонено нести в храм та освячувати алкоголь та м'ясні вироби. 

Що можна їсти на другий Спас

На Яблучний Спас хазяйки пекли пироги з яблуками, готувати компоти, ліпили вареники. На свято другого Спасу випікають першу хлібину з муки нового врожаю. Після повернення з церкви віряни пригощали освяченими яблуками сусідів та знайомих. Господині готували вечерю зі смачними стравами та накривали святкові столи.  

Другий Спас припадає на період строгого Успенського посту, тому святкові страви були, переважно, з борошна, овочей та фруктів, але у цей день дозволялося скуштувати трохи страв з риби та випити келих вина. 

На яблучний Спас, після відвідування церкви та святкової вечері віряни, традиційно, виходили в сади та збирали яблука нового врожаю.  

Читайте також: У МОЗ заявили, що вакциновані українці отримають передплату на Megogo. Як нею скористатися.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе