У Києві в Маріїнському парку сьогодні, 18 лютого, вшанували пам'ять загиблих учасників Революції Гідності

У Маріїнському парку у Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні. Кілька десятків людей зібралися біля пам'ятної плити із прізвищами та портретами п'ятьох протестувальників, які загинули 18 лютого 2014 року під час сутичок з силовиками. 

18 лютого 9 років тому розпочалася найгарячіша фаза протистояння силовиків та учасників Революції Гідності, каже співорганізатор пам'ятного заходу, співкоординатор ГО "Українська патріотична альтернатива" Григорій Лук'янчук. Того дня, пригадує він, протестувальники прийшли до Верховної Ради з вимогою до влади припинити встановлення авторитарного режиму в країні.

"На жаль, ця спроба мирно домовитися з владою і змусити її дотримуватися Конституції закінчилась трагічно для багатьох людей. Якраз перші Герої Небесної Сотні поклали свої життя саме в цьому парку", — сказав Лук'янчук.

Протягом двох днів беркутівці штурмували барикади протестувальників на Майдані бронетехнікою та водометами, проводили "зачистки" в урядовому кварталі.

"Саме тут, в Маріїнському парку, відбулася найбільш кривава сутичка, внаслідок якої загинуло майже 30 осіб. Людей били, використовували спецзасоби. Тобто терористичні методи боротьби проти мирного беззбройного населення відбулися 9 років тому. Ці самі методи використовує режим Путіна сьогодні проти України", — розповідає директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні Ігор Пошивайло.

За його словами, зберігати пам'ять про загиблих учасників Революції Гідності потрібно не на словах, а на ділі.

"Сьогодні, згадуючи їхню пам'ять, ми розуміємо, що ця пам’ять повинна бути активна, не пасивна. Не лише словом, а дією. І українське суспільство підтверджує, що сьогодні на фронті, в тилу, на всіх рівнях фронтів українці захищають Україну, виконуючи заповіт Небесної Сотні, і не перетворюючи смерть на даремну", — наголосив Ігор Пошивайло.

Нагадаємо, наприкінці 2013 та на початку 2014 років в Україні почались масові протести проти політики тодішньої влади та відмову від європейської інтеграції. Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича і його соратників.

Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 р., внаслідок якого було вбито 107 протестувальників та 13 міліціонерів.

ГПУ оголосила підозри щодо причетності до вбивств на Майдані 66 особам, 46 з яких перебувають у розшуку. Здебільшого звинувачення у розстрілах висунуто співробітникам розформованого нині спецпідрозділу МВС "Беркут".

Окрім того, підозри в організації злочинів висунуто Януковичу, його старшому сину Олександру, екс-прем`єру Миколі Азарову, екс-голові МВС Віталію Захарченку, екс-генпрокурору Віктору Пшонці та його синові Артему, екс-голові АП Андрію Клюєву, колишньому заступнику міністра внутрішніх справ Віктору Ратушняку, колишньому першому віцепрем`єру Сергію Арбузову, екс-міністр доходів і зборів Олександру Клименку, екс-міністрові енергетики Едуарду Ставицькому, екс-міністру освіти Дмитру Табачнику, олігарху Сергію Курченку. Більшість з них нині переховується в Росії.

Сукупно у всіх містах України розслідується більше 4,7 тис. злочинів проти учасників Революції Гідності.



Читайте також: У Білій Церкві стартує молодіжний проєкт U-point 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе