На Білоцерківщині самовільно реконструйовану церкву - пам'ятку візьмуть під охорону

Свято-Миколаївську церкву, яка є пам’яткою архітектури національного значення, має взяти на баланс селищна рада.

Про необхідність терміново розпочати цю процедуру йшлося на виїзній нараді у с. Синява Білоцерківського району під головуванням заступниці начальника Київської ОВА Жанни Осипенко.

Одна з найстаріших дерев’яних церков області, яку спотворили самовільною реконструкцією, не перебуває ні в кого на балансі, облікова документація відсутня, а речові права ні за ким не оформлені.

Обговоривши стан охорони пам’ятки, вирішили також інвентаризувати землі під будівлею храму для подальшого набуття селищною радою речових прав на земельну ділянку. Також учасники наради підтримали пропозиції щодо необхідності встановлення режиму поточного візуального нагляду за збереженням церкви. Крім того, серед посадовців місцевого самоврядування визначать відповідального за дотримання законодавства щодо будівлі храму.

До Міністерства культури та інформаційної політики України теж спрямують звернення щодо надання експертного висновку про поточний стан пам’ятки архітектури та шляхів її відновлення.

Нагадаємо, в 2018 році члени місцевої релігійної громади УПЦ МП без погоджень із Київською ОВА та Міністерством культури України розпочали реконструкцію культової споруди, на яку в них немає будь-яких правоустановчих документів. Через увагу громадськості та пам’яткоохоронних організацій роботи були зупинені. У 2023 році самовільну реконструкцію будівлі відновили. Проведені роботи на пам’ятці спотворили зовнішній архітектурний вигляд та призводять до руйнації матеріалу, з якого побудований храм.

У нараді щодо збереження пам’ятки взяли участь директорка Департаменту культури та туризму КОДА Анна Куценко, в. о. директора КЗ «Київський обласний центр охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини» Олександр Терещенко, керівники органів місцевих громад, а також представники Парафіяльної ради релігійної організації «Релігійна громада Свято-Миколаївська парафія Київської єпархії Української православної церкви с. Синява Білоцерківського району Київської області», духовенства та громадськості.

Читайте також : На Київщині після вчорашньої негоди повернули світло для понад 57 тис родин 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе